– Boråsavdelningen tyckte jag var en bra representant för yngre medlemmar. Därför bad de att få anmäla mig när Handels sökte fotomodeller, säger Robert Ståhl.
Bland över 100 anmälda var Robert en av elva som valdes ut att få åka till Stockholm en dag för flera timmars arbete framför kameran hos studiofotografen David Bicho.
– Han gjorde det bra. Pratade och skojade mycket så att stelheten släppte. Fast vissa grejer kändes lite löjligt.

Resa, hotell och en tusenlapp i arvode var tacken. Bilderna på Robert och de andra ska Handels använda till trycksaker, annonser och kongressmaterial under flera år framöver. Att vara fackets ansikte utåt känns jätteroligt, tycker den nyblivne fotomodellen. För närvarande jobbar han heltid med sina uppdrag som huvudskyddsombud och vice klubbordförande för drygt 300 Handelsmedlemmar på H&M:s e-handelslager i Borås.
– Våra lokaler byggs ut. Som skyddsombud har jag mycket att göra med att se till att inte personalen utsätts för fara. Det handlar om hur hissarna placeras och hyllorna utformas så att vi kan plocka ergonomiskt.

Robert Ståhl har valt att engagera sig fackligt för att påverka sin arbetssituation och för att alla anställda ska få det så bra som möjligt. Själv började han på lagret för tre år sedan som inhyrd via ett bemanningsföretag. Han tycker att det funkade bra, även om det blev krångel med lönen någon gång. Klubben på lagret kämpar för att så många som möjligt ska vara anställda direkt av H&M. Och kampen har krönts med framgång.
– Vi har haft väldigt mycket bemanning, men nu har 60 inhyrda fått fast jobb, och 50 till har fått ett års visstidsanställning. Det är ett jättelyft!

Roberts intresse för ledarskap kan vara en nyckel till hans snabba fackliga karriär. Kanske har det att göra med hans omfattande bakgrund i idrottsrörelsen. Han har varit aktiv inom innebandy, fotboll, bordtennis, karate, handboll, brottning och friidrott – samtidigt.

Efter att ha skadats i en trafikolycka för några år sedan har han sänkt träningsdosen till fyra–fem gym-pass i veckan plus lite innebandy. Nu har han fått smak för ett nytt sätt att jobba med kroppen: att vara fotomodell. Får han erbjudande om fler liknande uppdrag så tackar han inte nej.
– Det vore ett kul extraknäck.

Fakta

Robert Ståhl

Ålder: 22 år.
Arbetsplats: H&M:s e-handelslager i Borås.   
Aktuell: En av Handels nya fotomodeller.