För att sitta i Gekås Ullareds utgångskassor måste man även fortsättningsvis vara 18. Men de som är från 16 år ska få jobba i kassorna som finns inne i varuhuset där man säljer kosmetika, media och hemelektronik.
– Då säljer du inte varor som öl, tobak och lotter, och det är inte lika långa köer och tungt kassaarbete. Vi har kvar 18-årsgränsen i de andra kassorna, säger Gekås personalchef Inger M Carlsson.

Det är framför allt under högsäsong som Gekås tar in helgextra och sommarvikarier som är under 18. Ändringen av åldersgränserna har förhandlats med fackklubben. Den hade inget att invända eftersom de under 18 varken behöver sälja varor som kräver legitimationskontroll eller sitta ensamma.
– Men vi ser en risk i att man börjar rucka på gränserna. Eftersom 18-årsgränsen hittills bara varit en oskriven regel passade vi på att få den på pränt i ett protokoll så de inte ändrar den också, säger fackklubbens Izabela Nanneson.

Handelsklubben och Gekås menar att 18-årsgränsen i kassan inte gör det svårare för yngre att få jobb hos dem eftersom de kan vara på golvet eller lagret. Det försvårar inte heller varuhusets ambition att arbetsrotera mer mellan kassan och avdelningarna eftersom de är så pass många anställda ändå.

Fakta

Detta gäller för minderåriga

• Det året man fyller 16 år får man jobba i kassan om arbetsgivaren och skyddsombudet efter en riskbedömning anser det lämpligt, enligt Arbetsmiljöverkets regler. Det kan till exempel skilja sig mellan en butik som drabbats av rån och en som ligger i en säkrare galleria.

• Minderåriga får inte transportera pengar eller värdehandlingar utanför arbetsplatsen.

• Handels vill gå längre än vad reglerna säger och ha en 18-årsgräns för kassaarbete när man säljer varor med åldersgräns, som öl och tobak.