En städerska upptäckte branden som börjat i en kyldisk tidigt på morgonen på Ica Kvantum i Kvissleby söder om Sundsvall. Branden orsakade skador för miljonbelopp.
– Det är en jobbig situation för oss alla. Man blev lite chockad, säger Johanna Sundqvist som är Handels klubbordförande i butiken.
Dagen efter branden samlades alla anställda till ett informationsmöte. Fram till söndagen var alla lediga, därefter började de hjälpa till med saneringen.
– Vi slängde mat, förbrukningsmaterial och skyltar. Alla jobbar enligt sitt ordinarie schema, men om man får besvär av att jobba i röklukten kan man få kortare pass, säger Johanna Sundqvist.

Efter att butiken hållit helt stängt i en vecka ordnades på torsdagen utförsäljning av rökskadade varor i en del av lokalen som är i stort sett oskadd. Butiksägaren Göran Grundström hoppas kunna öppna butiken i två tredjedelar av lokalerna någon gång före midsommar.
Sanering och ombyggnad kommer att kräva omfattande insatser. Butikens omkring 50 anställda får lön som vanligt tack vare en försäkring. Frågetecken råder dock fortfarande kring sommarvikarier som ännu inte hunnit skriva på anställningskontrakt.

Hur jobben påverkas på sikt beror bland annat på i vilken utsträckning kunderna hittar tillbaka, efter att ha fått handla på annat håll en tid. Närmaste konkurrenten, Ica Bommen i Njurunda åtta kilometer bort, har hittills fått stor tillströmning av extra kunder.