När Robert Larsson öppnade sin egen Ica Kvantum-butik i Stenungsund 2005 hade han gjort en krisande Ica-butik till en kassako. Men att jobba på ruinens brant, som han uttrycker det, satt kvar i honom. Det gällde att köra på. Själv var han arbetsnarkoman och han krävde hårt arbete av såväl sig själv som sina anställda.
Det gick bra redan första året. 170 miljoner i omsättning. 30 miljoner mer nästa år. I dag omsätter stormarknaden 248 miljoner kronor. Men på vägen tappade Robert Larsson sig själv och delar av sin personal.
– Jag hade fastnat i en rädsla att förlora allt. Så när jag blev frustrerad eller irriterad snäppte det till. Jag kunde inte kontrollera känslorna i min kropp.

Och när personalen påtalade problem kände han bara att det stod i vägen för kunderna.
– Jag tänkte att det skulle kosta pengar och på något sätt förstöra min affärsidé. Jag ville bara köra på.

Men de två åren som han haft fack, Arbetsmiljöverket, Ica och media på sig har gett honom insikt.
– Jag var fartblind. I dag förtränger jag inga frågor. Allt ska upp på bordet. Jag är en mycket bättre handlare nu. Jag är lugn. Vi gör det här professionellt och efter ett utarbetat system för hur vi jobbar med vår arbetsmiljö. Tillsammans vill vi driva den bästa butiken för kunderna.

Robert Larsson har varit sjukskriven, haft högt blodtyck och tvingats ta sömntabletter för att kunna sova. Men någon gång i februari i år vände det.
– Det var som att kasta bort en tung ryggsäck. Nu vill vi vidare. Nu har vi en fackklubb, vi har strategier. Nu blickar vi framåt. Det känns jättebra.