I över två veckor har tågtrafiken stått still i södra Sverige. Från och med midsommarafton strejkar även de som jobbar på pendeltågen i Stockholm. Facket Seko vill få ner användandet av tim- och deltidsanställningar, men har än så länge inte kommit fram till en lösning med motparten och arbetsgivarorganisationen Almega.

I dag varslar Handels om sympatistrejk till stöd för Seko. Ingen på Bring Frigos sex fryslager i Helsingborg, Johanneshov, Jordbro och Staffanstorp får jobba från 1 juli. Handels avtalssekreterare Per Bardh gick personligen och lämnade över beskedet till Almega.
– Handels medlemmar är också drabbade av otrygga anställningar, i detaljhandeln har minst 30 procent visstidsanställning. Det är viktigt att Seko tar striden. Det kommer ge oss stöd i kommande förhandlingar i den här frågan, säger han.

Handels uppskattar att runt 200 anställda jobbar på de sex arbetsplatserna. Stellan Malmros som är fackklubbens ordförande på Helsingborgslagret har precis fått strejkbeskedet när Handelsnytt når honom.
– Jag fick ett samtal för tio minuter sedan. Seko ska verkligen känna att de har stöd från oss. Jag har inte hunnit prata med kollegorna än, men personal från Handels ska komma ner till arbetsplatsen och delge ledningen och klubben.

Almega är arbetsgivarparten på lagrena och med sympatiåtgärderna hoppas Handels sätta ytterligare press på organisationen. Tanken med att ta ut just fryslagren i strejk är att konsekvenserna för tredje part ska bli så små som möjligt. 

Handels är inte det enda fackförbund som visat tågstrejken sitt stöd. Även bland andra Byggnads, Hotell och restaurang, IF Metall, Kommunal och Transport har varslat om sympatiåtgärder inom sina branschser.

Fakta

Lager för fryst och kyld mat

Bring Frigo har 14 lager i Sverige, för frysta, kylda och torra livsmedel.

De lagrar och kör ut varorna till bland annat butiker och restauranger.

De anställda hör till Handels område.