Kvinnan bakom ”Hanna på stan” är Hanna Magnusson som annars jobbar på Handels fackliga rådgivning, Handels direkt, där hon svarar på medlemmarnas frågor i telefonen. Nu har hon uppdraget att med en kameraman på stan fråga vad folk i allmänhet vet om jobbvillkoren inom handeln.

”Hur mycket hinner du på 15 sekunder.”
Hanna räcker fram mikrofonen till en förbipasserande på en gata i Stockholms innerstad.
Det kunde ha varit ett inslag i Skavlans ”Niklas på stan”. Frågorna är lika direkta och svaren ibland lika överraskande. Men trots det lättsamma tilltalet finns det ett allvar bakom frågorna.
– Först reagerar folk med ett skratt. Men när vi fortsätter blir det ofta ett lite djupare samtal. Och det som slår mig är att de flesta har en sån samsyn kring frågor som rör anställningsvillkor. Ingen vill ha otrygga jobb. Ingen vill bli inringd med kort varsel varje fredagskväll. Ingen vi frågat vill ägna hela dagen åt att vänta på samtal från en arbetsgivare som efter 15 sekunder sms.ar vidare till nästa i kön. Vi har inte träffat någon som vill ha korta visstidskontrakt.

Hanna är jurist i botten och att jobba framför kameran är något helt nytt.
– Jag gillar utmaningar och den här var det bara att kasta sig in i. Det är spännande och lite läskigt. Rent yrkesmässigt får jag en koll på vad folk i allmänhet tycker och det är väldigt berikande.

Två filmer har hittills producerats och tanken är att det ska bli tio. Några av dem ska göras under Almedalsveckan, resten produceras under hösten.

Frågorna utgår från tre Handels-rapporter som har undersökt hur livet konkret påverkas för dem som har osäkra anställningar.
– När ”Hanna på stan-filmerna” sprids på sociala medier som Facebook och Youtube så synliggör vi både medlemmarnas arbetsvillkor och deras krav när det gäller välfärden och trygga jobb. Det är ett sätt för oss att lägga oss i och ställa krav på politiken. Och det är frågor som Handels kommer att fortsätta driva efter valet, oavsett regering, säger Sara Gezelius kommunikatör på Handels. 

Om man dyker på ”Hanna-på stan” den närmaste tiden, vad kan man då få för fråga?
– Kanske: ”Vad skulle du tycka om att byta arbetskamrater varje vecka”.

Se alla filmer här