Chefen berättade på en lördag. Icabutiken skulle stänga veckan efter. Elsie van Cotthem hade jobbat där i fem år. Plötsligt var framtiden oviss. Så slog tanken henne. Varför inte ta över butiken? Hela familjen var ju egenföretagare och hon hade drivit en liten matbutik tillsammans med sin man för några år sedan. De skrev på köpekontraktet två månader efter den där lördagen.
– Jag är inte den som sitter och väntar, utan vill ha kontroll, säger Elsie van Cotthem.
Skulle de hinna öppna före julhandeln var det bråttom. På en månad målade de om, fixade kassasystem och fyllde hyllorna. Icabutiken blev en Tempo och öppnade 19 december förra året.
– Det var mycket som inte funkade den dagen, men alla kunder var så glada att ingen sa något. Det var en festdag.

De tre anställda följde med och Elsies man jobbar där deltid. Nystarten har gjort något med stämningen.
– Kunderna säger att det är en helt annan atmosfär. Vi är ett bra team. Det känns bra att jag kunde se till att mina kollegor fick ha jobbet kvar.
Att gå från att vara arbetskompis till chef tycker Elsie har varit odramatiskt. Hon försöker jobba ute på golvet så ofta som möjligt och problem löser de tillsammans. Att gå från anställd till butiksägare har däremot varit mer påtagligt.
– Största skillnaden är att jag har ansvar för personalen. Det är något jag tänker på varje dag. Det är lite som att vara ansvarig för sina barn. De ska må bra, de ska ha det bra.

Elsie är mer eller mindre i butiken klockan sju till sju, sju dagar i veckan. Från början var planen att vara ledig tisdagar, men det har gått sådär.
– Första året tycker jag att man ska vara i butiken så mycket för att få koll. Men efter sommaren tänker jag vara ledig en eller två dagar i veckan.
Det var just av den anledningen hon flyttade till Sverige från Belgien för tio år sedan. För att få en rikare fritid.
– Det viktiga var naturen och den lugn och ro man hittar här. Det var för mycket stress, folk, trafik och betong i Belgien.

Promenader är det bästa Elsie vet. Hennes man håller på med vinterturism och hon är med och ordnar snöskovandringar och slädhundsturer. För att fler ska kunna bo så där fridfullt var det viktigit för henne att Föllinge fick behålla sin mataffär. Och nu börjar hon få koll på vad kunderna vill ha. Det är meningslöst att köpa in kött efter jaktsäsongen. Den hårda vägen har hon lärt sig att till nästa nyår, då måste hon ha mer vispgrädde i hyllorna.
– Det går bättre och bättre. Och så länge det går runt och är roligt, då fortsätter vi.

Fakta

Elsie van Cotthem.

Jobb: Tempo i Föllinge, sex mil norr om Östersund.
Ålder: 46 år.
Familj: Maken Gino Maes.
Aktuell: Tog över butiken hon jobbade i när den skulle stänga. Men är fortfarande med i facket.