Om schemaändringar betyder förlorade timmar kan facket gå in och förhandla. När det gäller vem som schemaläggas på ob-tid är det svårare.

– Det är ingen rättighet att jobba ob-tid. Däremot försöker vi påtala på arbetsplatserna att man ska fördela timmarna utifrån kollektivavtalet gällande kvällar, helgdagar, lördag och söndag. Det vill säga på ett rättvist sätt.

– Men känner man sig särbehandlad på grund av ålder och kan visa det ska man ta kontakt med sitt lokala fackombud eller sin lokala ombudsman, säger Jerry Lindbäck

Diskriminering är ett lagbrott. Men att schemaändringar har använts medvetet för att missgynna äldre med högre lön och därmed högre ob-ersättning kan vara svårt att bevisa och är en fråga som ännu inte har prövats inom handeln, enligt Dan Holke, jurist på fackets juridiska byrå, LO-TCO rättsskydd.

– Vi prövar just nu ett ärende inom en annan bransch där en 35-årig arbetssökande med goda meriter inte fick jobbet som gick till en 26-åring utan meriter men där arbetsgivaren bara betalar halv arbetsgivaravgift.

Läs mer om mindre ob-tid på Ur & Penn här