– Ja, jag tycker det är extra viktigt att vi som är fackligt anslutna hjälper arbetare och förtroendevalda i utvecklingsländer. Det handlar om schysta arbetsvillkor för alla inte bara här i Sverige.
– Att vi väljer rätt fika kan göra stor skillnad för dem som arbetar på kaffeplantagen.

Vad har du gjort själv på din arbetsplats?
– För tio år sedan när jag började på Kommunal såg jag till att vi bytte ut kaffe, te, socker och bananer till Fairtrade och KRAV-märkt. Sedan dess har jag haft möjlighet att vara med och påverka inköpen.

Hur börjar man?
– Ta kontakt med den som köper in fikat på din arbetsplats. Ge tips. Ställ krav. Det kan alla göra alla oavsett om man jobbar på hårsalong, i en blomsterbutik, klädesbutik eller som jag som sitter på kontor.

Du har besökt plantage som producerar rättvisemärkta varor. Berätta.
– I våras fick jag möjlighet att under sju dagar besöka Ghana tillsammans med organisationen Fairtrade. Vi besökte två bananplantager och ett kakaokooperativ där jag träffade både arbetare och förtroendevalda. Vi besökte även GAWU som är Ghanas största fackförbund.

Vilken skillnad gör vårt fikande?
– Fairtrade är något av en dörröppnare för facket, eftersom organisationen kräver rätt till fri organisering. När de väl är etablerade på ett plantage är det lättare för den lokala fackföreningen att komma in där. Så genom att välja Fairtrade-certifierade produkter till fikat kan vi indirekt stödja den fackliga kampen.