– Jag brinner verkligen för det jag gör och jag räknar med att kunna jobba ett helt yrkesliv. Klart jag är orolig för alla kemiska preparat vi hanterar, man måste skydda sig.

Enligt en nyligen publicerad avhandling är unga nyutexaminerade frisörer oroliga för att de inte ska kunna stanna mer än tio år i yrket. Enligt samma avhandling blir också många frisörer sjuka av de kemikalier de andas in. Var tredje aktiv frisör drabbas, enligt studien, av luftrörsproblem som astma, rethosta eller nästäppa. (se nedan)

Malin Simgren har själv aldrig känt av några luftrörsproblem, men hon var nyligen på en frisörkonferens anordnad av den lokala Handelsavdelningen, där riskerna diskuterades.

– Jag fick ganska många aha-upplevelser, till exempel att om jag sprayar håret på en kund på morgonen så ligger de små, små partiklarna kvar i luften hela dagen. Det försvinner inte utan snurrar bara runt i lokalen och mycket av det andas man in. Därför sprayar jag nästa aldrig kunder längre utan använder vax eller gelé istället.

Malin Simgen är med sina 36 år en av de äldsta av de 15 anställda på salongen. Medelåldern ligger på 28 år. Hon är också en av dem som jobbat längst. Blev anställd för fjorton år sedan efter några år på salong med egen hyrstol.

Luftproblem är ingenting som de anställda på Hair Team i Uppsala brukar diskutera så ofta.

– Nej här funkar det bra. Vi har rutiner som alla följer. Till exempel att vi alltid blandar färg under en fläktkåpa.

Ett av de arbetsmoment som anses särskilt riskfyllt är när frisören plockar loss folieslingor och sköljer ur blekmedlet.

Malin håller med.

– Ja det räcker med att man gläntar på ett foliepaket så känner man ammoniakångorna rakt i ansiktet.

På Handels arbetsmiljökurs hörde Malin talas om bärbara fläktar som går att hänga runt halsen som blåser bort kemikalier från ansikte och näsa. Men hon är tveksam, det verkar tungt och klumpigt.

– Men kanske värt att prova, ska kolla om de finns på frisörmässan i London dit vi i salongen ska åka snart.

Läs hela avhandlingen här:

FAKTA

Större risk för astma

Medelåldern bland yrkesverksamma frisörer är 30 år.

40 procent är kvar i yrket åtta år efter examen.

Risken för nästäppa är 60 procent högre bland frisörer än för andra.

Risk för astma är 30 procent högre.