Anneli Alanko testar hur mycket feghet som är kvar i kroppen.

Jobbmötet på Handelsanställdas it-avdelning fortsätter. Chefen är van. Kollegorna härdade. Tonen dem emellan är skämtsam. Anneli har jobbat här i nära tre år. Vad hon gör skulle kunna sammanfattas så här: Behöver Handels en ny it-lösning, som att byta version på hemsidan, kollar Anneli upp det, gör riskanalyser och beslutar om vad som ska beställas. Hon ingår även i Handels it-support. Det var den enkla beskrivningen.

Anledningen till att Anneli Alanko övar på att inte andas är att hon var uttagen till tidningen Metros ena Tough Viking-lag. Tough Viking lanseras som Sveriges tuffaste, mest spektakulära lopp. Det ligger någonting i det. För deltagarna tog emot kraftiga elektriska stötar från 1000 elvajrar. För att inte nämna elden de sprang genom. Eller simningen under 20 ton is. Löpsträckan på 15 kilometer måste räknas som en baggis i sammanhanget.

Anneli Alanko har tränat sedan hon var sju år. Första kärleken var Kendo.
– Jag gick förbi skolans gymnastiksal när några körde den japansk kamsport, Kendo. Jag testade sedan började jag köra själv. Man såg ut som ett svart litet monster i utrustningen, säger hon.

Hon har provat det mesta i sportväg – squash, ridning, fotboll. Hon har också tävlat i body building. Extrem sport har kommit på senare år.
– Jag gillar muskler. Men att träna är en livsstil. Jag tränar när jag mår bra och när jag mår dåligt. När jag separerade förra året var träningen en hjälp. I stället för att käka medicin, gå till psykolog eller dricka alkohol.

I Tough Viking är de tävlande under vattnet. Länge. Det är Annelis skräck. Hon får dödsångest av det. Eller fick.
– Jag vara nära att drunkna när jag var sex. Men i går tränade vi på att vara under vattnet. Vi skulle hämta upp en tung docka på fem meters djup. Jag klarade i alla fall tre meter tack vare hålla-andan-övningarna.  Ett stort personligt framsteg. Det gjorde mig stolt.

Hur Tough Viking gick? Anneli sprang hinderbanan (15 kilometer) på en timme och 42 minuter. Med det kom hon på 27:e plats av 932 i kvinnoklassen. Sammanlagt deltog 2 928 hårdingar i tävlingen.

Fakta

Anneli Alanko

Ålder: 48 år.
Jobb: Varit skogsarbetare och jobbat på lantbruk. På Handels it-avdelning sedan 2011.
Aktuell med: Med i tidningen Metros ena lag i tävlingen Tough Viking som ägde rum 30 augusti.
Träningsmotto: Smärta är feghet som lämnar kroppen. Utan smärta når du inga resultat. Smärta är inte farligt.
Smärtgräns? "Blir det för jävligt räknar jag baklänges, det kräver för mycket fokus för att känna samtidigt."