Bättre än att låta sig påverkas av valreklamen är att försöka sortera ut vad som är floskler, tjusiga ord utan innebörd, och vad politikerna faktiskt gör i praktiken. Det här är valda delar av vad de styrande genomfört under de senaste åtta åren:

Kraftigt försämrad a-kassa. Det var en försäkring som skulle göra så att vi klarar oss om vi mister jobbet, under tiden fram till dess att vi får nästa. Men kraven att kvalificera sig för a-kassa är högre och ersättningsnivån numera så låg att få människor fixar det ens en kortare tid. Omskolning/vidareutbildning då? Nej, nu gäller jobbcoacher i stället.

Kraftigt försämrad sjukförsäkring. Även detta var en försäkring, som skulle hjälpa oss att klara försörjningen om vi har oturen att bli sjuka. Men nivån på ersättningen har sänkts, kraven på att jobba trots sjukdom ökat kraftigt. Sjuka och arbetslösa slåss nu om jobb som företagen får bidrag till lönen för av staten.

Kraftigt ökad möjlighet för företagen att anställa på korta och tidsbegränsade jobb, vare sig de behöver det eller inte. Dessutom ökade bidrag för att anställa och sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Dock utan att detta lett till flera jobb, vilket till exempel regeringens eget utredningsinstitut visat.

Kraftigt ökad försäljning av det vi äger gemensamt. Skolor, sjukhus, bostäder, statliga företag – de har sålts billigt till privata ägare som därefter kunnat göra god vinst att stoppa i egen ficka.
En del tycker att det ovan uppräknade är rätt och rimligt. Det stämmer väl överens med en ideologi som går ut på att var och en är sig själv närmast och att det är i sin ordning att ge bort våra gemensamt insamlade skattepengar till privata ägare som kan göra vad de vill med dem.
Andra tycker att det är på tok. Att samhället inte bara är till för dem som är friska och har turen att få fasta välbetalda jobb. Att alla människor ska ha samma förutsättningar för ett bra liv, oavsett om man är skolbarn, sjuk, flykting, arbetslös. Eller om man tycker att butiksjobbet är toppen, men inte kan få barnomsorg på kvällen och inte har råd att själv betala barnflicka.

Vad tycker du? Vill du ha hjälp på traven att välja parti läs vår valundersökning på s 4 där vi tagit reda på hur de ställer sig i frågor som är intressanta för exempelvis dem som jobbar i handeln.