Vardaglivet rullade på i huset de köpt två år tidigare De hade katt och jobb, båda med heltidsanställning på Ica Kvantum i Boden. Erika var lagkapten i innebandylaget som hon varit med och kämpat upp till division ett. Även Sebbe spelade innebandy på elitnivå.
Så fick de frågan av sin butikschef. Ville de följa med honom och starta upp en ny butik i Riksgränsen? Sveriges nordligaste Ica-butik.
– Nej, svarade Erika.
– Njo, svarade Sebbe.
Så följde veckor av diskussioner.

När Handelsnytt kommer på besök är det inte långt kvar till invigning och det råder full aktivitet kring den nybyggda butiken. Asfaltsläggaren går varm. Kommuninspektören som letar nödutgångar kliver över el-montörer och vvs-folk. På taket läggs de sista vindskivorna i plåt och Ica emblemen klistras upp i skyltfönstren. Och i personalmatsalen bland byggpapp och plast sitter nio nyanställda på sitt allra första personalmöte – däribland Erika och Sebbe.

Hur blev det så här?
– Jo men det är lite av ett äventyr. Ska man nån gång i livet göra något sånt här, så ska man göra det nu. Så jag sa ja till slut. Och det känns rätt nu, säger Erika.
Men hon ser inte helt övertygad ut.
Villan i Boden har de sålt. Och alla möbler. Men det var inte prylarna som var svårast att skiljas ifrån, det var innebandyn.
– Jag har inte riktigt kommit över det. Vem är jag om jag inte har innebandyn? Det återstår att se.
Hon skrattar och slår Sebbe lite argt på armen.
– Men jag vill ju vara med honom.
Så för Erika var det inte den vilda karga naturen och utsattheten i utkanten av civilisationen som drog när Ica Riksgränsen kom på tal. Som det var för Sebbe.
– Jag har alltid fascinerats över folk som bor i typ Alaska. Det här var en chans som jag inte ville missa.

Mötet är slut och alla har presenterat sig för varandra.
Stämningen är uppsluppen och man kommenterar varandras sprillans nya arbetskläder och skjortorna som är lite för stora. Petter Nilsson har berättat hur han efter tids letande efter en ledig butik att driva fick uppdraget att dra i gång Icas nya gränshandelssatsning.

– Som butikschef på Ica Kvantum i Boden hade jag inte kunnat föreställa mig att jag skulle hamna här, få starta upp en helt ny butik med personal som jag har fått välja själv. Jag känner mig priviligierad.

Om ett par veckor öppnar butiken och det är fortfarande mycket som ska på plats. All inredning ska installeras och tomma hyllor fyllas på, skyltar och etiketter ska sättas upp och alla PLU-koder ska registreras. Idag är det utbildning och teambuilding på schemat och det ligger en förväntansfull stämning i luften, som när en ny skolklass träffas för första gången.

Några har jobbat ihop redan sedan tidigare. Det var inte bara Sebbe och Erika, utan också Rebecka, Viktor och Daniel som valde att byta sin anställning på Ica Kvantum i Boden mot en helt ny tillvaro i Riksgränsen.

Ville, van fjällresenär, hade tveklöst släppt sitt jobb på Ica Maxi i Haparanda när tjänsterna kom ut. Och Marcus från Ica Kvantum i Stenungsund i Bohuslän blev lockad att prova livet i Norrland när han såg annonsen på Facebook. 

– Jag var tvungen att ha en dialog med honom i flera veckor för att kolla om han verkligen fattade hur extremt långt norrut det här är, säger Petter och skrattar.

För det är extremt på många sätt. Byn Riksgränsen har 20 invånare. 15 mil söderut ligger Kiruna, och det är 140 mil till Stockholm. En vanlig vardag i augusti är det tyst, nästan ljudlöst. Skidanläggningen med hotell och restaurang är stängd. Stugorna ser igenbommade ut och bland de långtidsparkerade husvagnarna är det öde. Det är bara gnisslet från malmtågens svarta vagnar som regelbundet bryter tystnaden i byn.

Så vem ska handla här då? I den nya ica-butiken på 600 kvadrat med 9 anställda?

– Norrmännen.

Det ligger sedan tidigare en Coop Nära två kilometer härifrån. Den går riktigt bra året runt, förklararar Petter. 

Nu får Coop konkurens. Ica Nära kommer att vara det första norrmännen ser när de kommer in i Sverige. 

– Jag ser det mer som att vi kompletterar varandra. Kunderna kommer att räcka till oss båda.

Prognosen, enligt Ica är att det finns goda utsikter att växa. Men det är inte kundunderlaget som sätter gränsen för hur mycket butiken kan expandera, det är bostadssituationen i byn. Riksgränsen är en utpräglad turistort med fjällanläggning och i huvudsak fritidshus. Det finns inga lediga lägenheter, inga tomter att bygga på, ingenstans för personalen att bo. 

Erika och Sebbe kom uppflyttandes häromdagen. Med en släpkärra efter bilen.
– Jag kunde inte skiljas från mitt retro-porslin, säger Erika.
– Och jag ville ha med mig skotern.
Nu ska de samsas med de tre andra från Boden i ett hus som de hyr ihop. Dela kök och badrum.
Inget drömscenario, tycker de.
– Får vi inte ett bättre boende kan vi inte vara kvar, säger Sebbe.
Förhoppningsvis står de nya lägenheter som ska byggas på butikens 400 kvadratmeter stora vind inflyttningsklara innan vintersäsongen drar igång.

Med snön kommer turisterna och då ökar byns invånarantal till minst 1000. Och säsongen är lång, i bästa fall från januari till juni.
Med turisterna kommer också säsongsarbetarna. Två av dem som en gång kom för att jobba i hotell och liftsystem och blev kvar som åretruntboende är Stina och Felicia.
De är vana att hatta runt i trakten på olika korta jobb. Att de nu fått helårsarbete i butiken tycker de är fantastiskt.
– Det har aldrig satsats på något annat än hotellet här i byn och där har det bara funnits säsongsarbete, säger Stina.
– Det är helt unikt att någon kan komma upp hit och bosätta sig med vetskapen om att man har ett fast jobb, fortsätter hon.

Handlaren Petter Nilsson inser att han och de anställda är ett krafttillskott i det lilla samhället som plötsligt växt från 20 till 29 invånare.
– Jag ser framför mig att vi tillsammans med hotellet utvecklar turismen även sommartid. Då kan vi få hela byn att växa. Och vem vet, då kanske vi behöver en ännu större butik.

För det handlar mycket om ”vi” i den nya butiken. Alla ska jobba i arbetslag och hjälpa varandra med alla sysslor.

– Några får ansvarsområden, men alla ska känna att de är lika mycket värda. Det finns ingen extrapersonal här som man kan plocka in och ut. Ska vi klara det här måste vi göra det tillsammans, säger Petter.

Lagkänslan är viktig understryker Erika. Många i butiken har innebandy som gemensam nämnare. Men gamla innebandylaget finns 50 mil bort. 

– Det vore ju faktiskt skitkul om vi startade upp ett lag här, helt oväntat.

Fakta

Ica Nära Riksgränsen

Öppnade 27 augusti

Tre heltidstjänster, sex tjänster på 75 procent.

Lön enligt detaljhandelsavtalet

530 kvadratmeter säljyta

Planerad årlig omsättning på cirka 55 miljoner kronor.

Ica Nära i Riksgränsen är först ut i Ica Sveriges satsning på gränshandel.

Fram till 2020 ska tio nya Ica-butiker öppna längs den norska gränsen.

Riksgränsen är Sveriges nordligaste skidort och ligger i ett högfjällsområde ovanför trädgränsen.

Sammanlagt 22 malmtåg på väg mellan gruvan i Kiruna och Narvik passerar Riksgränsen varje dygn.

Narvik är en ort med 14 000 invånare