Jag bytte arbetsplats förra våren och gick då med i Handels. Senare det året, på hösten, deltog jag i ett fackmöte och fick höra talas om Knarrholmen. Sagt och gjort, då bokade jag in vecka 34, trots att sommaren kändes väldigt långt borta. Men vips, så var jag där!

Söndag: Skärgårdsbåten Valö tar mig från Saltholmen till Knarrholmen. Där möts jag av lummig lövskog, med vild murgröna som växer flera meter upp på björkarna. Lila ljung, gula fibblor, gult gullris, några rallarrosor, vit röllika, blåklockor och våta hala, kala klippor med gul och grönt gräs i skrevorna.

Måndag: Promenerar runt på ön. På kvällen bastu och bad i havet. Avslutar dagen med en bit mat på Knarrholmens restaurang, pratar med det trevliga paret som sköter stället och några andra gäster.

Tisdag: Efter en regnig natt med 18 meter per sekund, hård kuling, bestämmer jag mig för att ha en lugn och fin förmiddag med en god bok. Efter lunch ännu mera regn och hård kuling – och åska! Bestämmer mig för att läsa lite till. När jag dricker mitt eftermiddagste ser jag ut över det oroliga havet och upptäcker skarvar och strandskator som omväxling till alla fiskmåsar och trutar. Jag inmundigar min middag på restaurangen, där uteserveringens väggar och tak blåst bort.

Onsdag: Utflykt till Styrsö Bratten, som gav mig en rejäl promenad. Lunch på Saltholmen och sen båten tillbaka till Knarrholmen. Äntligen bryter solen igenom de mörka molnen. Här ska bastas och njutas av havsbad! En kall öl och en macka i min rara lilla stuga får runda av dagen. Nu somnar jag gott! Natti natti!

Torsdag: Hård kuling – minst! Men solen skymtar mellan molnen. En lugn förmiddag med min bok, gymnastiserar lite och begrundar livet. Med tvåbåten kommer två av mina barn och ett litet barnbarn. De har picknick med sig, så vi äter gott och umgås. De åker med kvällsbåten. Då bastar jag och badar i havet – underbart. Jag äter rester och hoppar i kojen. Vilken dag!

Fredag: Lite mindre blåst, solen tittar fram ibland mellan skurarna. Förmiddagen tillbringar jag i stugans lugna bo. En snabb lunch, sen tar jag mig ner till badplatsen, lägger mig i lä och läser. Hem och fikar. Min man kommer med kvällsbåten. Vi äter en god middag på restaurangen, och sover sedan gott.

Lördag: Nu gäller det att kavla upp ärmarna, packa, städa och ta förmiddagsbåten till staden.

Tack Knarrholmen, för att jag hann uppleva dig!

Ursula Starnberg
begravningsentreprenör