– Protokoll har inte skrivits. Vi anser inte att förhandlingarna är avslutade. Men Coop kör på som de brukar, säger klubbordförande Anette Röör.

Trots att facket inte anser att förhandlingarna är klara har alltså Coop genomfört sin omorganisering. Sedan 1 september har alla anställda utom de med ansvarstjänster, som frukt-och gröntansvarig, fått gå ner till 25 timmar i veckan. Däremot har facket fått igenom att fast anställda ska erbjudas extra timmar i första hand. I andra hand ska vikariepoolen av studerande som jobbar extra användas.

Enligt Anette Röör kommer förhandlingarna fortsätta när den nye stormarknadschefen haft tid att sätta sig in i ärendet.

Hur stor chans tror du att ni har?
– Jag tror ingenting längre. Men vi kan inte sluta driva detta. För förhandlingarna är faktiskt inte avslutade, trots Coops agerande, säger Anette Röör.

Samtidigt som omorganiseringen har Coop byggt om hela stormarknaden. De anställda har tvingats jobba i byggdamm och utan kontroll över hur deras avdelning påverkas. Facket anmälde i våras saken till Arbetsmiljöverket som sedan dess granskat butiken.

I onsdags gjordes ett uppföljande besök. Arbetsmiljöverket konstaterar att Coop nu har utarbetade rutiner för att jobba förebyggande med arbetsmiljön. Därför avslutar nu verket ärendet.  
– Att anställda mått väldigt dåligt kan bero på att Coop genomförde stora förändringar utan att ha tänkt tillräckligt på personalen. En så stor livsmedelskedja som Coop borde kunnat förstå att sådant kräver extra förebyggande insatser och bra kommunikation med personalen. Men Coop har lärt sig av misstagen. Jag tycker det ser riktigt lovande ut, säger Ing-Marie Bjurstedt, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Coop vill inte kommentera förhandlingarna i dagsläget.