Annonsen i lokaltidningen och så tjänstledigheten förstås, avgjorde saken.
– Jag hade länge drömt om att öppna en inredningsbutik. Men det kom alltid något emellan som gjorde att jag inte vågade, säger Anna-Karin Dahl.

Hon tar emot i butiken, en omgjord lada, som ligger mitt på en åker i Sundbyholm, utanför Eskilstuna. Solen värmer de vitmålade väggarna. Det är trångt mellan möblerna. Kära Ting heter butiken som nu är hennes och kompisen Jenny-Anne Holmbergs. Här säljer de shabby chic-möbler och i handelsboden gammaldags godis. Sockrade hallonklubbor och karameller inslagna i presentpapper med ängelmotiv.

Det var i vintras som Anna-Karin läste annonsen om att Kära Ting skulle säljas. Ägarna skulle pensioneras. Hon messade Jenny-Anne. De åkte ut och tittade. Bestämde sig. Fick kalla fötter. Ångrade sig och ringde säljaren.
– Det gick bara inte att slå undan tanken den här gången, säger Anna-Karin.

Möjlighet att ta över en fungerande butik. Att de hade 100 000 kronor var i eget kapital att gå in med. Att barnen inte längre var små – och de hade fått tjänstledigt, allt sammantaget gjorde att de nu vågade. Jenny-Anne fick ledigt från bilverkstaden, Motorcentralen, där hon i tio års tid jobbat i kundtjänsten. Anna-Karin från jobbet som visual merchandiser på Stadium där hon trivts de senaste 15 åren.

I maj nyöppnade de. Utseendet har de gjort om, men namnet har de behållit. Försäljningen går okej. Men det är för tidigt att säga om de kan leva på den. Fast om ett halvår måste de bestämma sig. Då vill deras arbetsgivare veta om de kommer tillbaka eller inte.
 – Nu letar vi extrajobb. Det kommer att behövas ett tag framöver. Men ge upp? Nä, säger de.

En del misstag har de såklart gjort. Några tallrikar hade för mycket smuts när de målades. Luftfläckarna har gjort inköpet osäljbart. Och det är inte enkelt att vara egen företagare.
– Som anställd har du en helt annan trygghet. Du får lön varje månad, pengar avsätts till pension och försäkringar finns. Sådant måste vi göra själva nu. Vi har ännu inte gjort det, men ska ta tag i det nu.

Fördelarna med att vara egen väger dock upp nackdelarna. Anna-Karin styr över sin arbetstid, alltifrån vad hon ska göra till vilka tider hon ska arbeta.
– Och vi är så mycket gladare som människor i dag. Vi jobbar med vårt intresse, shabby chic.

Vad är då shabby chic? Det som utmärker stilen är färgen vit och slitage.
– Först målas ett lager vit grundfärg som spärr. På de ställen som en möbel normalt blir sliten, som kanter, målas en mörk brun färg. Därefter vit snickerifärg och till sist, för att få fram den slitna känslan, sandpappras de brunmålade ställena, berättar Anna-Karin.

De möbler som säljs i butiken förvandlar de själva till shabby chic. Kunder kan även ta med möbler för omvandling. Upplärda har de blivit av den tidigare ägaren.
– Att inte bara sälja gör jobbet omväxlande, säger Anna-Karin och tillägger att dottern i och för sig muttrat över att hon går omkring i sina målarkläder för jämnan.  

Möblerna köper de på auktioner. Folk hör också av sig och vill bli av med soffor, bord och stolar. Nyligen kom de över en guldgruva.
– Tänk att det bara står grejer hemma hos människor. En bonde hade en stor lagård full med fina lantmöbler. Jag ville köpa allt. Där är vi inte färdighandlade.

Fakta

Anna-Karin Dahl

Ålder: 44 år.
Familj: Dotter Linn, 18 år. Maken Peter och hans döttrar Emelie, 24 år och Sofia, 19 år. Hunden Selma.
Bor: Eskilstuna.
Jobb: Har arbetat inom handeln sedan studenten från handelsprogrammet 1988. Främst som dekoratör. De senaste 15 åren på Stadium.
Aktuell: Sedan maj 2014 driver hon tillsammans med Jenny-Anne Holmberg möbelbutiken Kära Ting strax utanför Eskilstuna.
Jenny-Anne om Anna-Karin: "Jag brukar säga 'nu är det nog dags för dig att äta'. Anna-Karin har en förmåga att bara gå på."