Jerry Andersson

Det är tre år sedan. I torsdags fick han hämta priset för Årets fiskavdelning som tilldelats City Gross i Borås och delades ut på Dagligvarugalan i Stockholm.

Kanske handlar det om att han i grunden är kock, att fisk för honom inte bara är en försäljningsvara utan en del av en måltid.
– Fisk är något som de flesta tycker är svårt att tillaga. Vår idé är att hjälpa folk lite på traven.

Varje vecka planerar han nya middagsförslag. Kombinationer av fisk, tillbehör och recept säljs sedan som färdiga middagspaket i fiskdisken. Det kan vara spättarullader med olika fyllningar klara att ställa i ugnen, smaksatta lax-tournedos redo för stekpannan eller foliepaket med röding och örtmarinerade grönsaker färdiga att lägga på glöden.
– Det ska vara enkelt att tillaga, gott och nyttigt.

Middagsförslagen skickas också ut som sms till 11 000 kunder i slutet av veckan.
– Folk tycker det är skönt att få ett färdigt förslag om vad de ska handla till fredagsmiddag.

Att det uppskattas är sånt som folk berättar när de står i fiskdisken och handlar. Men det syns också rent konkret i försäljningssiffrorna.
– I Borås, känd för att vara landets billigaste stad kan man inte konkurrera med pris utan man måste profilera sig. Och vi är bäst på fisk.

Att han en gång tog steget från restaurangbranschen till butik tycker han har varit alltigenom bra.
– Bättre arbetstider, bättre löner, bättre villkor. Och det är kul. Inte så stressigt som att jobba i ett restaurangkök, men ändå ett visst tempo.

Priset från Dagligvarugalan, en statyett och ett inramat diplom ska placeras på en strategisk plats i fiskdisken.
– Dessutom fick vi en resa till Lofoten i februari där vi ska fiska, njuta god mat och umgås under några dagar. Som grädde på moset lovade vår butikschef precis efter att vi blivit nominerade att ifall vi vann så skulle han ta med oss till en av Mellaneuropas finaste fiskrestauranger som ligger i Belgrad. Så dit bär det av i vår.

Fakta

Jerry Andersson

Aktuell: Tog tillsammans med arbetskompisarna emot priset "Årets Fiskavdelning" på Dagligvarugalan i Stockholm den 11 september.
Ålder: 31 år.
Utbildning: Kock.
Jobb: Fiskansvarig på City Gross i Borås.
Favoritfirre: Koljafilé. "Fin och fast konsistens med god smak."