Som Handelsnytt tidigare berättat har Rosénssons drivit bemanningsverksamhet i sex år utan att ha något kollektivavtal för sina anställda. Efter påtryckningar, bland annat från Handels och från de handlare som anlitat företaget har Rosénssons ansökt om medlemsakp i Almega och blev auktoriserade av branchorganisationen Bemanningsföretagen från 1 oktober. Det innebär att de anställdas löner och arbetstid nu kommer att regleras av bemanningsavtalet.

Handels har utsetts till administrativt förbund och har förhandlingsrätt för företagets anställda

Suszanne Jensinger, ombudsman i Malmö är nöjd.

– Det känns riktigt bra.

Första steget är att ta kontakt med personalen på företaget, uppger hon.

– Många är unga och nya i arbetlivet. Få av dem är medlemmar. De har inte haft de bästa villkoren hittills så det känns bra att knyta kontakt och se hur vi kan stötta på bästa sätt.

Läs tidigare artiklar här och här

Fakta

Ett aktoriserat förertag ska leva upp till en rad krav och granskas årligen av branschorganisationen Bemanningsföretagen. Auktorisering ska därför ses som trygghetsstämpel inte bara för dem som köper tjänster av företaget utan även av de som jobbar där, enlig Henrik Bäckström, förbundsdirektör, Bemanningsföretagen.