I möbelkedjans butiker inleds mellandagsrean i år redan på juldagen, den 25 december. Så gott som alla anställda förväntas jobba. Det är inte populärt.
– Juldagen är en helig dag då de flesta vill vara med familjen. De som har sin familj långt bort har inte möjlighet att resa dit, säger Erika Hagman som är klubbordförande på Mio i Västra Frölunda i Göteborg.

I förhandlingar med arbetsgivaren under oktober har personalen på Mio i Frölunda och Mölndal fått igenom att de som jobbar på juldagen i år får 1 000 kronor i extra kompensation, utöver de 100 procent i ob-tillägg som kollektivavtalet ger på röda dagar. Nästa år betalas däremot ingen extra ersättning.

Många dagligvarubutiker håller öppet hela julhelgen, och elektronikhandeln har sedan flera år startat mellandagsrean på juldagen. Vissa större butiker, till exempel sportjätten XXL, brukar också ha öppet. De flesta köpcentrum håller dock stängt den 25:e, till exempel Frölunda torg som ligger strax intill butiken där Erika Hagman jobbar. Mios konkurrenter som EM och Ikea har också hittills haft stängt på juldagen.

Erika Hagman tror dock att allt fler företag kommer att följa Mios exempel. Hon ifrågasätter dock hur många som egentligen vill köpa möbler dagen efter julafton.
– Det känns inte jättenödvändigt. Det är tråkigt att skapa ett behov som inte funnits.

Branschorganisationen Svensk Handel har varken statistik eller policy för öppethållande under jul, men förhandlingschefen Mattias Dahl har en allmän känsla av att allt fler kan tänka sig att ha öppet på juldagen.
– Det verkar så. Alla ser inte juldagen som en familjehögtid, det är väl kul att folk kan handla om de vill. Och decemberhandeln är oerhört viktig för många butiker. Det kan vara dem som avgör om företaget finns kvar.

Fakta:

Lag och avtal om jularbete

Sedan 1972 har Sverige ingen lagstiftning om butikers öppettider.

Detaljhandelsavtalet säger att varje butiksanställd ska vara arbetsfri antingen julafton eller nyårsafton. Julafton ska vara arbetsfri minst vartannat år.

För juldagen (25/12) säger avtalet ingenting om ledighet.

Röda dagar som juldagen och annan dagen är ob-tillägget 100 procent. På julafton är ob 100 procent efter klockan 12.

Handels kräver i sin policy om öppettider att butiker ska vara stängda på juldagen, nyårsdagen, påskdagen, midsommardagen och 1 maj.