Avtalet ”Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh” skapades av globala fackliga organisationer i maj 2013, för att få till säkrare textilfabriker. Avtalet garanterar exempelvis oberoende inspektioner och öppen rapportering av resultaten.

Drygt 1 100 textilfabriker har nu inspekterats och som en följd av dem har branddörrar och brandlarm installerats och husgrunder stärkts för att förebygga ras. Nu går man vidare med att bilda säkerhets- och hälsokommittéer där fabrikernas textilarbetare ska få vara med.

Avtalet har skrivits på av nära 190 företag världen över. Både svenska utrikesdepartementet och fackliga organisationer har legat på för att få fler att skriva på. Nu har Intersport gjort det. Först ville företaget få till en gemensam aktion från alla kedjans länder som har tillverkning i Bangladesh, men det drog ut på tiden så Intersport Sverige bestämde sig för att skriva på avtalet självt.
– Som en del i ansvarstagandet för vår produktion valde vi att skriva på avtalet för att tillsammans med andra företag och organisationer arbeta för förbättrade arbetsvillkor och säkerhet för textilarbetarna i Bangladesh, skriver Anni Sandgren, VD-assistent på Intersport, i ett mejl till Handelsnytt.

Sedan tidigare har företag som Gina Tricot, H&M, Hemtex, Ica, Kappahl, RNB, Stadium och Åhléns skrivit på.