Höstmörkret sänker sig över Göteborg när Elin Axelsson plockar fram spelkonsolen och drar igång kvällens första spel. Att det dröjt beror på att hon jobbat hela dagen. I en spelbutik så klart.

Kvällens val blir actionspelet Destiny. Elins karaktär har landat på månen för att strida mot utomjordingar. Snart är hon helt uppslukad av spänningen. Det som skulle ha blivit en biokväll tillsammans med pojkvännen ser allt mer ut att bli en gemensam spelkväll.

– Det är en sorts eskapism att spela. Jag kan fly från vardagen, säger Elin.
Destiny är perfekt för att spela tillsammans. Antingen i lägenhetens spelsoffa eller över nätet. När Elins karaktär vandrar omkring på månen stöter hon på andra spelare. Om hon vill kan hon även söka upp sina vänner eller så kan kompisen eller pojkvännen hoppa in.

– Charmen med den här typen av spel är att spela med sina vänner. Det är väldigt roligt. Det är inte socialt på samma sätt som att sitta ned och fika, men du lär känna en annan sida av dina kompisar.

För en spelentusiast som Elin handlar det mycket om att välja rätt spel för rätt tillfälle. Det finns sociala actionspel som Destiny. Olika slagsmåls- eller kampsportsspel. Äventyrsspel som det klassiska Zelda i vilket man löser uppdrag i en fantasyvärld. Skräckspel där den moderna grafiken gör att man blir minst lika rädd som av filmer. Det finns också de stora rollspelen som till exempel det populära World of Warcraft i vilka man skapar en karaktär, vandrar omkring i en värld och träffar andra spelare.

Elin föredrar dock den kanske mest moderna genren, spel som baseras på en bra story eller berättelse. Spelet The Last of Us utspelar sig i en mörk framtid där en dödlig pest har mänskligheten i sitt grepp och militärdiktaturen har satt hela städer i karantän. Uppdraget är att smuggla ut en immun flicka till den fria rebellgruppen. I en filmliknande grafik får Elin följa karaktären och ta honom förbi de hinder som uppstår.

Ända fram till den spännande upplösningen där karaktären ställs inför ett avgörande moraliskt val.
– Det spelar mycket på mänskliga känslor. Det är väldigt långt ifrån Super Mario som var det första spelet jag spelade som barn. Det påminner mer om en film, säger Elin som också är mycket
filmintresserad.

Elin var två år när hon första gången spelade, Super Mario. Hon hade fått låna pappas Nintendo. Sedan dess har det bara fortsätt. När hon var 13 är fick hon sitt första egna spel och för två år sedan fick hon jobb i en spelbutik. Men för att få det var hon tvungen att övertyga butikschefen om att även tjejer kan vara specialintresserade av spel.
– Spelbranschen är en väldigt grabbig värld. Det händer ofta att jag inte blir tagen på allvar bara för att jag är tjej. Det gör mig jätteirriterad.

Det finns också en hel del spel med en konservativ syn på män och kvinnor. Ett exempel Elin nämner är Grand Theft Auto. I det förekommer förnedrande sexscener. Det är möjligt att köpa sex och belöningen för att tafsa på tjejer är att de följer med hem.
– Det är kvinnoförakt. Alla fördomar du kan tänka dig finns här och tyvärr säljer det mycket. Det finns till och med lågstadiepojkar som spelar det.
Elin är övertygad om att den här typen av spel påverkar dem som spelar.
När föräldrar är med sina barn i butiken talar hon alltid om att till exempel Grand Theft Auto har 18-årsgräns och hon tipsar om alternativa spel med en sundare människosyn som är minst lika bra.

De nya spelen är ofta avancerade och tidskrävande. En vanlig vardag kan Elin spela upp till två timmar. På helger kan det lätt bli sex timmar. Hon träffar också människor som lärt känna varandra genom spel på nätet och ska snart iväg på ett så kallat cosplay, en maskerad där man klär ut sig till karaktärer från film eller tv-spel.

Men spelberoende vill hon inte kalla sig. När hon har fått nog loggar hon ut.
– Jag kan ju få ont i kroppen eller bli trött i huvudet om jag sitter för länge.
Men då stänger jag av.

Carl-Magnus Höglund

 

Elin Axelsson

Klär ut sig till spelfigurer

Ålder: 24 år.
Bor: Majorna, Göteborg.
Familj: Pojkvän.
Jobb: Heltid i en spelbutik.
Intressen: Spel, musik, film och konst.
Aktuell med: Cosplay, en maskerad där man klär ut sig till fiktiva karaktärer.
   
 

Tips 

Spel som Elin gillar

Zelda: Ocarina of Time. "Äventyrsspel med skön musik."
Uncharted. "Mycket historia och arkeologi, och bra humor."
Infamous. "Grym story och bra karaktärer."

För nybörjare

The Last of Us. "Bara att njuta av storyn."
Diablo. "Enkelt actionspel som håller länge."
Jak and Daxter. "Första spelet jag ägde. Barnspel med vuxenhumor."