Jennifer Wänstedt började yrkespraktiken i klädesbutiken Sture 34 i Lycksele den 1 september. Hon tycker efter två månader att hon fått lära sig mycket som hon tror hon kommer att ha nytta av i framtida jobb.

– Man lär sig mycket om hur man bemöter kunder men även hur allt fungerar runt om, storts som smått, allt från att hänga om kläderna i färg och en massa annat.

På Coop Konsum i Kristianstad började en praktikant i måndags.

– Det känns positivt men än är det för tidigt för att uttala sig mer än att praktikanten har gjort sin första dag, säger Kristina Granquist-Nordén, personalansvarig på Coop Konsum i Kristianstad.

På Åhléns i Eskilstuna ska praktiken komma igång efter nyår.

– Vi har ansökt hos Yrkesnämnden och Arbetsförmedlingen om att få ta emot en praktikant från 1 januari. Facket är informerat, så allt är klart, säger Malin Malmqvist varuhuschef på Åhléns i Eskilstuna.

Yrkespraktikanten har praktiserat i varuhuset under handelsprogrammet.

– Vi känner henne. Hon kommer få en fantastisk möjlighet här med praktikprogrammet i ryggen och en handledare genom hela processen. Jag förväntar mig kunna anställa henne när praktiken är slut, om hon inte vill gå vidare.

Även DP Sport i Kalix väntar på en yrkespraktikant.

– Vår praktikant kommer under veckan, säger Daniel Fredriksson, butikschef på DP sport i Kalix som tycker yrkespraktiken låtit som en väldigt bra idé.

– Det här är ju fråga om en äkta utbildning. Något som vi kan erbjuda som en språngbräda till en ungdom. Även vi i butiken ska få utbildning för att kunna handleda. Det har känts bra på alla sätt, säger han.

Siba i Örebro tog emot sin första praktikant i somras. Och Siba i Gävle är nu på gång med sin praktikant.

Hittills har sex ungdomar fått yrkespraktik sedan starten våren 2013.

– Två till är på gång. Men det är inget jättetryck på platserna, medger Anders Rehn, vd Handelns Yrkesnämnd.

– Företagen är positiva till yrkespraktiken. Men det saknas sökande och vi förstår egentligen inte varför. Vi informerar studenterna på handelsprogrammet i både tvåan och trean. 

 

 

Fakta

De butiker som hittills tagit emot yrkespraktikanter är:
Siba i Örebro och Gävle, Åhléns i Eskilstuna, Sture 34 i Lycksele, DP sport i Kalix. Coop Konsum i Kristianstad.

Yrkespraktiken gäller ungdomar under 21 år som gått handelsprogrammet på gymnasiet.
Praktiken sker på heltid i tolv månader.
Praktikanten ska ha en handledare som ansvarar för utbildningen.
Lönen motsvarar minst 75 procent av minimilönen med ett års branschvana.