– Att plocka är ett hårt arbete. Om så många som möjligt roterar får vi en lägre arbetsbelastning. Men det får inte leda till att heltidstjänster slås ut, säger Adis Tajic, huvudskyddsombud på Icalagret.

En stor del av arbetet består av att manuellt packa varor i burar och pallar som ska ut till butikerna. De anställda varierar inte arbetsuppgifter tillräckligt, enligt Arbetsmiljöverket. Verket kräver att utgångpunkten ska vara att man arbetar max fyra timmar med plockningsarbete, sen ska man jobba med något annat som avlastar kroppen. Dessutom får plock över axel- och under knähöjd inte förekomma.
– Över fyra timmar med ensidigt upprepat arbete som dessutom utförs under tidspress är riskfyllt. Det är inte säkert att det alltid går att verkställa, men man ska planera för att det blir fyra timmar per dag.
– Det går för långsamt med att förbättra för den här yrkesgruppen och det är tråkigt när det gäller ett så stort och känt företag, säger Ing-Marie Bjurstedt på Arbetsmiljöverket.

Ica har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Magnus Stadig, chef för Icas logistikdrift, framhåller att lagret har rotation mellan arbetsuppgifter, men tycker att Arbetsmiljöverket går alldeles för långt.
– Mest överraskande är kravet på max fyra timmar per dag med kolliplock. Det skulle bli ett jätteproblem eftersom det är huvudsysslan på lagret. Det kan leda till att fler får jobba deltid eller driva oss att ersätta människor med maskiner. Ica bedömer att detta kommer att påverka hela branschen kraftigt.

Förvaltningsrättens dom har ännu inte kommit.