De allra flesta svenska köpcentrum håller stängt den 25 december. Butiker som säljer dagligvaror och hemelektronik kan dock vara undantagna. Nordstan i centrala Göteborg med cirka 200 butiker och restauranger har en annan strategi.

– Det är frivilligt för våra butiker att hålla öppet på juldagen. De som haft öppet har haft väldigt bra försäljning då, säger Nordstans vd Ulrika Carlsson.

Hon räknar med fler öppna butiker i år. Förutom Hemköp och Elgiganten nämner hon Lagerhaus, Intersport och klädbutiker som Design Only. Dessutom en rad kaféer och restauranger. Ett problem kan vara att bemanna butikerna när många vill vara lediga.

– Större butiker brukar kunna lösa det med ungdomar som gärna jobbar, och dessutom finns ofta utlandsfödda anställda som inte alls firar jul. I mindre butiker kan det bli svårare.

I sporthandeln håller uppstickaren XXL öppet flera butiker på juldagen, men de har hittills inte dragit med sig konkurrenterna i branschen. Stadium har enligt hemsidan stängt på juldagen i alla butiker utom de som ligger på skidorterna i Sälenfjällen och Åre.

Handels policy kräver att butiker ska hålla stängt på juldagen och fyra andra helgdagar.

– Det finns ingen anledning att hålla öppet på juldagen. Facket lokalt bör streta emot i förhandling, säger ombudsmannen Krister Colde.