På senaste tiden har två rån slutat med att butiksanställda skadats svårt. Nyligen blev en Ica-anställd i Kumla knivskuren och en Coop-anställd i Kärrtorp skjuten.

”Vi vill inte uppleva den dag då en butiksanställd faktiskt omkommer på jobbet. Arbetsgivare och politiker måste ta krafttag mot butiksrånen, det får vara nog nu”, sätter Handels ordförande Susanna Gideonsson ner foten.
En god och säker arbetsmiljö i butikerna är ingen omöjlighet. Men det kostar pengar: till system för sluten kontanthantering, för en högre bemanning så att ensamarbetet försvinner, till att anlita väktare.

För arbetsgivarna/företagen ställs kostnaden för detta mot vinsten. Men ett liv är ovärderligt och fysiska och psykiska skador för den som blir utsatt för ett rån kostar också. Det finns helt enkelt ingen ursäkt att inte ta butiksanställdas säkerhet och arbetsmiljö på allvar. Inför nästa år hoppas vi att det äntligen tas krafttag av politiker och företag.

Och kanske har Handels fått så mycket muskler nu att det verkligen händer något när organisationen ryter ifrån. Tittar man på året som varit finns i alla fall tecken på det. Kanske började alltihop med Handels film om Elin, som berättar om sitt jobb som sms-inhoppare. Filmen fick en fenomenal spridning i sociala medier och om det inte riktigt varit det tidigare så blev nu begreppet sms-anställning känt i det allmänna medvetandet. Googla får ni se!

Sen kom Almedalen, alla politikers och medias sommarfest på Gotland. Hela LO var där förstås och pratade om medlemmarnas viktigaste frågor. Till exempel  Handels hjärtefråga om att avskaffa visstidsanställningar, det som tillåter att människor kan utnyttjas med sms-anställningar. Handels lyckades bra med att få ut sin världsbild. Bäst på Twitter, konstaterade tidningen Icanyheter som satte rubriken Handels bäst i Almedalen på en tidningsartikel.
Och för bara någon vecka sedan publicerade tidningen Market, ledande tidning i handeln med företagsperspektiv, sin lista över handelns 68 mäktigaste. På fjärde plats fackets nya ordförande Susanna Gideonsson. Det visar att ditt fackförbund syns och hörs och har flyt.

2014 ökade Handels medlemsantalet för tredje året i rad, som ett av få LO-förbund. Ta det som ett tecken på styrka inför det nya året – och hoppas att Handels använder denna väl, till exempel i kampen mot rån.