Gör mästerligt julgodis!
Handelsnytt ger dig tv-stjärnan från Hela Sverige bakar Ulrika Linds egna julrecept.
JULIGA CAKE POPS
Recept för 20 st
6 dl kaksmulor (sockerkaka)
200 g smör
2 msk kakao
1 dl florsocker
1 msk arraksessens
1 ½ tsk kanel
1 tsk vaniljessens
Tillbehör:
400 g vit choklad
Ätbart glitter, 20 klubbpinnar/papperssugrör
1. Mixa ingredienserna till en slät smet, använd matberedare. Ställ kallt i 1 timme. Rulla ca 20 st jämnstora bollar och sätt dem på klubbpinne/papperssugrör.
2. Hacka och smält chokladen. Doppa varje cakepop i chokladen och rulla i glittret. Låt stelna.
SAFFRANSBISCOTTI MED PISTAGE OCH APELSIN
Recept för 40 st
75 g smör
½ g saffran
1 ½dl socker
2 ägg
1 tsk bakpulver
ca 5 dl mjöl
1 dl skalade pistagenötter
rivet skal från 1 apelsin
1. Värm ugnen till 175°. Smält smöret och låt svalna. Mortla saffranet med
1 tsk socker. Rör ner smör, saffran och socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda väl.
2. Blanda bakpulvret med mjöl. Grovhacka nötterna. Blanda ner med mjölet i saffranssmeten. Tillsätt apelsinskalet. Arbeta till en smidig deg.
3. Rulla degen till 30 cm långa längder. Grädda mitt i ugnen, ca 15 min. Låt svalna. Sänk till 100°. Skär längderna till 2 cm breda sneda bitar. Lägg på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugnen 1 timma, vänd efter 30 min. Låt ugnsluckan stå på glänt.
CHOCOLATECHIP-COOKIES MED POLKA OCH OREO
Recept för 16 st
3 ¾ dl mjöl
½ tsk bakpulver
½ kryddmått bikarbonat
½ tsk salt
125 g smör i bitar
2 ½ dl socker
1 ½ tsk muscovadosirap (eller mörk sirap)
2 ½ msk gräddpulver
1 stort ägg
1 ½ tsk vaniljpasta
2 dl grovhackade Oreokakor
2 dl grovhackade polkagrisar
2 dl vita chokladknappar
1. Värm ugnen till 175°. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt.
2. Mixa smör med socker, sirap och gräddpulver tills det är fluffigt. Rör i ägget och vaniljen.
3. Blanda sakta i de torra ingredienserna. Vänd ner kakorna, polkagrisarna och chokladen.
4. Klicka ut lika stora bitar på en plåt med bakplåtspapper (cirka 8 st per plåt) och platta ut dem något. Grädda mitt i ugnen ca 12 min.
ULLIS ADVENTSCUPCAKES
Recept för 12 st
5 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk malen kanel
1 ½ krm malen nejlika
180 g smör
1 ¾ dl socker
2 ägg
1 ¾ dl filmjölk
1 ¾ dl glögg
Rivet skal från 1 apelsin
Fyllning:
2 ½ dl glögg
2 msk potatismjöl
Frosting:
125 g smör
150 g philadelphiaost
4 ½ dl florsocker
1 tsk pepparkakskrydda
Rivet skal från 1 apelsin
1. Värm ugnen till 175°. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och nejlika i en bunke.
2. Mixa smör och socker fluffigt.
3.Tillsätt äggen och blanda väl. Rör ner apelsinskalet. Blanda växelvis i filmjölken, glöggen och de torra ingredienserna.
4. Fyll muffinsformarna, ca 3/4, Grädda mitt i ugnen ca 20–25 min.
Fyllningen: Rör ut potatismjölet med lite av glöggen i en kastrull. Tillsätt resten av glöggen. Värm till en tjockflytande gelé. Låt svalna helt.
Frostingen: Mixa smöret och philadephian med en elvisp. Sikta ner florsockret. Vispa fluffigt. Vispa ner kryddorna och apelsinskalet. Gör en grop i varje muffin. Häll i fyllningen. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på varje muffin.