För ett år sen sjösattes det nya programmet som innebär att alla som jobbat i fem år får ett tillskott till sitt pensionskonto en gång om året. Nu har första insättningen gjorts, nästan 27 000 kronor.
– 26 946 kronor exakt, det är inga småpengar. Många anställda har deltid, så varje krona räknas när de går i pension, säger Johan Hagman i Handels centralfackliga grupp inom Ikea som själv jobbar heltid på varuhuset i Kungens Kurva.
– Jag hade inte räknat med så mycket, jag är faktiskt förvånad.

Alla som jobbar heltid får lika mycket, oavsett varuhus, om man är chef eller anställd. De som jobbar deltid får summan omräknad efter arbetstiden. Det blir inga pengar i handen, utan de betalas ut vid pensionen. Insättningar som redan gjorts behålls om man slutar. Beloppet baseras bland annat på hur bra det går för Ikea och kommer variera från år till år.
– Detta är ett sätt för oss att visa uppskattning och tacksamhet till våra medarbetare. Alla medarbetare, oavsett position, bidrar till och är viktiga för vår fortsatta tillväxt, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Förutom tillskottet till pensionen kan Ikeaanställda få bonus en gång om året. Beroende på hur väl ens varuhus uppfyller vissa mål varierar beloppet mellan 0 till 130 procent av ens månadslön. Enligt uppgifter från facket kommer tolv varuhus få bonus i år.
– På Kungens Kurva får vi 106 procent av månadslönen utbetalt i januari, medan de i Örebro får 0,4 procent, säger Johan Hagman.