– Vi kommer att gå ut i arbetslöshet. Det finns ingen annan Hemköpsbutik i Sundsvall som vi kan få jobb på. Jag har varit här i 37 år så det känns inte jättekul, säger Ann-Sofie Berggren, Handelsombud på Hemköp i In-gallerian i Sundsvall.

Igår satt hon med i förhandlingar med arbetsgivaren. All personal, 13 fast anställda och två vikarier, blir uppsagda. Personalen kan få hjälp via en omställningsförsäkring. De som är över 40 år kan dessutom ansöka om ett avgångsbidrag.

Butiken stänger den 15 februari. Beslutet har tagits på koncernnivå och beror på dålig lönsamhet.

– Det känns bedrövligt. Det har varit tungt för alla butiker i In-gallerian. Vi har varit mer eller mindre instängda på grund av stora ombyggnader som kommunen gjort. De har också tagit bort en busshållplats som låg precis utanför oss så nu kan inte de äldre ta sig hit lika lätt, säger Peter Berg, butikschef.

Ungefär samtidigt som Hemköp stänger går ytterligare en butik i graven i In-gallerian. Akademibokhandeln lägger ned en av sina tre affärer i Sundsvall. Företaget har redan en butik, som drivs av en franchise-tagare i stan och ytterligare en i egen regi i köpcentrumet Birsta city.

Eftersom de har två butiker i egen regi gäller turordningsreglerna för båda. De som jobbat längst oavsett butik får behålla jobbet. Det betyder att fem personer blir uppsagda, och det drabbar anställda i båda affärerna.

– Sundsvall är inte tillräckligt stort för tre butiker. Men det är synd det som händer inne i stan. Ganska nyss var det två mindre butiker som slog igen och i somras stängde tre affärer. Det har både med ombyggnaderna att göra och att många åker till Birsta city istället, säger Anders Wieveg, ombudsman på Handels i Sundsvall.