Inga butiker eller lager ska ta emot praktikanter från arbetsförmedlingen när handeln har sin årliga peak under jul och nyår. Dels för att den ordinarie personalen som jobbar deltid ska få chansen att jobba fler timmar, dels för att arbetsplatserna inte hinner ta hand om praktikanter under ruschdagarna.

Innan arbetsförmedlingen skickar ut någon på praktik ska samråd med facket ske, och på Handels är uppfattningen att jul- och nyårsstoppet följs överlag.

Ica Maxi i Falun är en av de butiker som har praktikantstopp från 19 december tills dess att storhelgerna är över.
– I stället får deltidarna mertid. Det är bra att vi får tjäna extra pengar i stället för att praktikanter används som gratis arbetskraft, säger Martin Mattsson, ordförande i fackklubben.
Helgen före julafton sparkar mathandeln igång på riktigt. Högst tryck är det i kassan.
– Vi ökar på 200-300 timmar på schemat under en vecka. Men det är bara några få dagar det är som mest. 25 december är försäljningen nästan noll igen, säger butikschefen Niklas Bergström.

Martin Mattsson jobbar som säljledare och med varuplock. Han går upp till heltid under två veckor och ska jobba 9-16 på julafton för att låta småbarnsföräldrarna vara hemma. Han älskar att jobba i julhandeln.
– Jag tycker om när det händer grejer, det ska kännas att man arbetar. Kunderna brukar vara så himla glada och nöjda också. Det blir en god julstämning att ta med sig hem, säger han.

Fakta

• Enligt den förordning som reglerar praktik bör arbetsförmedlingen inte låta arbetsplatser ta emot praktikanter under säsongsbetonade perioder som julhandel eller turistsäsonger under sommaren.

• Men om praktikperioden pågår under en längre tid än själva säsongen kan det förekomma att personer praktiserar inom julhandeln, exempelvis från november till mars.

Källa: Arbetsförmedlingen.