– Det var som att komma till ett katastrofområde, säger Richard Hedsang, vd för Coop Gotland, konsumentföreningen som driver Coop Forum i Visby.

Stormen Egon som svepte över södra Sverige under helgen nådde på vissa håll orkanstyrka. I Visby drog stormen med sig 5 000 kvadratmeter av Coop Forums tak.  Det var en anställd som upptäckte att stora delar av taket hängde längs fasaden när hen kom till jobbet i söndags morse. Vatten öste in. Den anställde ringde Richard Hedsang som åkte ut till platsen direkt.

– Det var katastrof, anställda grät och regnet öste in, säger han.

De tio-talet anställda som jobbade den dagen fick ta skydd där det inte var någon fara att taket skulle ramla ner och en byggfirma kom. Arbetet med att täta pågår fortfarande. Kontoret, personalmatsalen och personalens omklädningsrum är vattenskadade och måste byggas om helt. Även taket ska göras om från grunden. Men för det behövs mildare väder. Fram till april kommer stormarkanden ha ett provisoriskt tak.

Butiken är stängd och anställda hjälper till med det som de kan och får lön som vanligt. Förhoppningen är att kunna öppna igen denna vecka. På butiken jobbar 55 personer.  Handelsnytt har pratat med anställda som inte vill kommentera händelsen.

Fakta

Egon

Under lördagen den 10 januari drog stormen Egon in med kraftiga snöfall, översvämningar och starka vindar. På sina håll med orkanstyrka. Framåt tretiden på natten hade vindarna avtagit. Men under söndagsmorgonen kvarstod klass 2-varningarna för Öland och Gotland.