– Butikerna har inte varit lönsamma under flera år. Det är inte ekonomiskt hållbart att ha dem kvar. Så tyvärr måste vi lägga ner dem, säger Mio Svahn som är distriktschef på Coop.

Coop Bygg och Coop Extra ligger på handelsplatsen Lövåsen i Katrineholm och öppnade hösten 2008. Sedan dess har de i stort sett gått med ekonomisk förlust.
– Utifrån vad vi vet i dag, var det inte en lyckad etablering, säger Mio Svahn.

De 40-talet anställda, varav runt 24 är fast anställda, fick i fredags veta att butikerna stänger sista februari. Men om några kan få andra jobb inom Coop eller om det finns andra lösningar vill Coop inte kommentera.
– Förhandlingar med facket inleds i början av nästa vecka, säger Mio Svahn.

Jens Lindström, ombudsman på Handels, är den som kommer att förhandla med Coop.
– Vi ska sätta oss ner nu och se vad det finns för möjligheter för de anställda.
Förutom möjlighet till omplacering finns trygghetsfonden som kan hjälpa till att finansiera till exempel studier.

Fakta

Stöd att få

KFO-Handels trygghetsfond

Fonden gäller för butiks- och lageranställda och frisörer med kollektivavtal mellan Handels och KFO. Man ska ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, varit anställd minst ett år och haft en arbetstid på minst 16 timmar i veckan.

Fonden innehåller flera typer av stöd. De uppsagda kan exempelvis få löneutfyllnad i sex månader om lönen på ett nytt jobb är lägre, de kan få starta eget-bidrag eller, även pengar för kurskostnad och litteratur. Om man får en fast tjänst inom en ny bransch kan arbetsgivaren få bidrag under en upplärningsperiod. Den som varit anställd i fem år och haft en arbetstid på minst 16 timmar i veckan kan även få ett bidrag motsvarande a-kasseersättning under ett års studier.