– Det spelar ingen roll hur bra sortiment du har, har du inte kunnig personal på golvet och i disken vinner du inte ett sådant här pris, säger butikschefen Magnus Aronsson.

Tidningen Icanyheterna utser varje år Butikernas butik. 2014 gick priset till Ica Kvantum Flygfyren, Norrtälje.  De hyllas för sitt sortiment, kvalité och personalens kunskapsnivå. Kompetensen kan hänga ihop med att 51 av 69 fast anställda arbetar heltid.
– För att kunna behålla personal med den spetskompetens vi behöver är heltider nödvändigt. Men helger och kvällar ingår i arbetstiden om du jobbar i ett serviceyrke som handeln, säger butikschefen Magnus Aronsson.

Annars ser det rent fackligt inte lika bra ut för stormarknaden. Arbetsplatsen saknar fackklubb och bonussystem finns men bara för försäljningscheferna.
– Vi har försökt några gånger under åren men inte lyckats. Men nu lutar det åt att det blir fackklubb. Nya chefen tycker att det är viktigt med ordning och reda. Även om det var ordning och reda under förra chefen också. Ibland kan det vara så att arbetsplatser som har det bra inte har intresset att bilda fackklubb, säger Karin Kjellström, som tills nyligen varit ombudsman på Handels i Stockholm och då hade ansvar för stormarknaden.

75 procent av de fast anställda har heltid, är det ovanligt för en stormarknad?
– Det är mycket ovanligt, säger Karin Kjellström.

Fakta

En av jättarna inom Ica

3 miljoner i vinst

Ica Kvantum Flygfyren i Norrtälje tillhör jättarna inom Ica-koncernen. Stormarknaden omsatte runt 600 miljoner kronor förra året. Vinsten låg på 3 miljoner. Det placerar Kvantum-butiken på topplistan över de Ica-butiker som går bäst. Handlaren Claes-Göran Sylvén är styrelseordförande i Ica-gruppen och var fram till årsskiftet 2013/2014 vd för Ica-handlarnas Förbund.

Butikernas butik är ett pris som delas ut varje år till landets bästa dagligvarubutik. Bakom priset står Icanyheter. 2014 var tionde året priset delades ut. Vinnaren utses av en jury med branschexperter. Bland finalisterna var förutom Ica Kvantum Flygfyren, i Norrtälje, Ica Maxi i Umeå, Ica Kvantum i Lerum, Coop i Kristianstad och Östensson i Linköping.