Det berättar Ingrid Sandéen Bengtsson, kundrådgivare på Fonus och certifierad skrattinstruktör.
– När en del äldre som varit sjuka går bort kan det vara både väntat och en lättnad för de anhöriga. Den som dött får äntligen vila. Då händer det ofta att anhöriga pratar minnen och samtalet slutar i skratt. En sorg är inte mindre seriös för att man skrattar ibland, tvärtom, säger hon.
Ingrid Sandéen Bengtsson ramlade över skratterapi när hon skulle skriva en artikel om tsunamin i Thailand 2004. Då bodde hon i Las Palmas och var redaktör för en förenings medlemstidning.
– Det var så ledsamt så jag tänkte att jag skulle skriva något positivt i tidningen också. Jag googlade på glädje och hittade skrattklubbar. Ju mer jag läste desto mer intresserad blev jag.

Hon gick en kurs och blev certifierad skrattinstruktör. Hon säger att skrattet är bra för hälsan, det kan stärka immunförsvaret och utsöndra endorfiner.
Skratterapi kan gå till så att man stimulerar skrattreflexerna genom att alla i gruppen går runt och hälsar på varandra och fejkar ett skratt.
– Det kan låta dråpligt, och det är det. Men ganska snart skrattar man av sig själv.
Hon håller inte längre så många skrattkurser men erfarenheterna har hon nytta av även i sitt nuvarande jobb.
– Jag har lärt mig hur viktigt det är att skratta. Att bara dra på munnen sätter igång en massa processer i kroppen. Att skratta är som en inre massage.
Men det var inte glädjen som fick henne att söka sig till begravningsbranschen. Hennes mamma var svårt sjuk och Ingrid Sandéen Bengtsson började fundera över livet – och döden.
– Jag fick en ingivelse när jag stod och diskade, att jag skulle jobba på begravningsbyrå.
Ett av hennes första uppdrag som kundrådgivare på Fonus var att arrangera sin mammas begravning. Det var ett bra sätt att bearbeta sorgen att få ta hand om allt det praktiska.

Men trots att hon ser döden på nära håll till vardags har hon aldrig långt till skrattet.
– Paradoxalt nog skrattar vi rätt mycket, jag och min kollega. Det finns så mycket annat på jobbet än döden. Och glädje är också viktigt, det är en allvarlig sak.

Fakta

Ålder: 55 år.
Jobb: Kundrådgivare på Fonus i Hässleholm.
Aktuell med: Vill påminna folk om att inte glömma att skratta, trots januarimörkret. 

Tre skratt-tips
• Försök att se det roliga i vardagen. Ha distans till dig själv och det som händer omkring dig.
• Träna på att tänka positiva tankar om dig själv. Då kan man förändra bilden av sig själv.
• Lyssna på Sveriges Radios P1:s På minuten.