Studion i Ängelholm där Paul Nilsson arbetat i 25 år är sliten och omodern. Socialdemokraterna har bestämt att lägga ner sin närradiostation.

Ljud, musik och inspelningar har alltid varit ett stort intresse för Paul Nilsson. Kanske för att han är född med ett synhandikapp.
– Det blir att man får lyssna mer. Jag fick tidigt en rullbandspelare och började spela in Svensktoppen.
Efter gymnasiet utbildade han sig till ljudtekniker. 1989 fick han jobb på Radio A i Ängelholm – närradiostationen som Socialdemokraterna startat som motvikt till borgerliga lokaltidningen NST. Radio A sände kommunfullmäktiges sammanträden och gjorde nyhetsprogram om lokal politik, varvat med musik.
– Vi sände 30 timmar i veckan. Det var frågesporter, ring in-program och musikprogram.

Palle, som alla kallar honom, har sedan barnsben samlat på autografer. När hockeystjärnan Håkan Södergren gästade Ängelholm i samband med en match mot Rögle 1992 tog Palle Nilsson mod till sig och stack fram en intervjumikrofon tillsammans med autografblocket. Radio A:s lyssnare fick ta del av resultatet.
– Jag var rätt nervös och intervjun blev inte så jättelyckad. När man själv är osäker kan man bli mött med attityden ”vad gör du här”.
Vid en konsert samma sommar fick han en intervju med Niklas Strömstedt. Och en autograf.
Sen har det rullat på. I dag, efter 25 år på Radio A, har Palle Nilsson gjort över 500 intervjuer med mer eller mindre kända personer. Tillsammans med nyhetsreportage och temaprogram finns de samlade på 100 cd-skivor i studion i Folkets hus.

Genom övning, och att lyssna på sig själv, har han utvecklat sin intervjuteknik.
– Jag har blivit bra på att lyssna. Jag är den jag är och låter folk prata till punkt. Sen gäller det att ställa frågorna på ett sätt så att man får utförliga svar.

Många av intervjupersonerna har Palle träffat på konferensanläggningen Hillesgården. Han har pratat världspolitik med diplomaten Jan Eliasson, krigsbrott mot kvinnor med Margot Wallström och operaäventyr med gamla stjärnsopranen Birgit Nilsson.
– Hon var lite divig och svår att komma nära. Hon vägrade signera skivan jag tagit med för hon tyckte omslaget var för glansigt, minns Palle.

Just vid opera går gränsen för Palle Nilssons musiksmak, som dock har breddats från den ursprungliga fokuseringen på svensktopp och dansband. Lill Lindfors, Plura Jonsson, Mikael Wiehe, Tomas Ledin – att räkna upp alla artister Palle Nilsson intervjuat går inte. Men i hans samling av 3 000 skivor är i dag inte mindre än 1 000 stycken försedda med autograf.
Juvelen är Elvisskivan som signerats av rockkungens trummis DJ Fontana.
– Det var fruktansvärt nervöst! Men fantastiskt att få höra honom berätta om första mötet med Elvis. Det är ju min husgud!
Palle Nilsson har gjort ambitiösa minnesprogram om Elvis Presley, både 75 och 80 år efter rockikonens födelse. Bland annat intervjuade han Elvis turnéledare Joe Esposito i Las Vegas.

De senaste jubileumsprogrammen har sänts några månader i förväg. Elvis må vara odödlig, men på hans 80-årsdag i januari 2015 hade Radio A gått i graven. Kommunfullmäktige i december blev stationens sista sändning. Studion i folkets hus är ålderdomlig, och Ängelholms arbetarekommun anser sig inte ha råd att investera i ny, digital utrustning. Paul Nilsson är uppsagd. Anställningen upphör sista februari.
– Tradigt att sluta efter 25 år. Det känns ju.

Han får omställningsstöd för att komma vidare i arbetslivet, men framtiden är ett oskrivet blad. Trots allt kan han se tillbaka på en karriär som överträffat hans vildaste förväntningar när han började jobbet 1989.
– Alla dessa intervjuer och möten med spännande människor. Det hade jag ingen föreställning om.

Möte med

Paul ”Palle” Nilsson

Ålder: 49 år.

Bor: Ängelholm

Familj: Singel.

Aktuell: Slutar efter 25 år på närradiostationen Radio A.

Några intervjupersoner: Fredrik Reinfeldt, Göran Persson, Kronprins Frederik av Danmark, Lill-Babs, Sanna Nielsen, Arne Weise, Babben Larsson, Ralf Edström, Regina Lund.

Förebilder i etern: Staffan Heimersson och sportreportrar som Lasse Grankvist. De som kan förmedla bilder till ord så det blir levande för lyssnaren. Som bandy – det går ju inte att hänga med i ens för den som har normal syn!