Precis efter öppning en söndagsmorgon i slutet av november gick en man in på Ica Nära Profilen i Kumla, knivskar en anställd i halsen och stal öl. Två dagar senare sköts en anställd på Coop Konsum i Kärrtorp utanför Stockholm när rånaren inte fick pengar. På Matöppet i Tidaholm blev en butiksägare skjuten i benet. I förra veckan blev ytterligare en anställd knivskuren i Malmö. Frågan om slutna kontantsystem i kassorna för att minska rånrisken har blivit allt hetare. I juni ska Arbetsmiljöverket vara klar med en vägledning för butiker om när de måste skaffa slutet kassasystem. Handels har flertalet gånger gått ut och krävt kraftfulla åtgärder mot butiksrånen.
– Var går gränsen för när man ska sätta in slutet system, ska någon behöva dö? Vi hoppas på en stark vägledning. Den kommer underlätta för våra skyddsombud att ställa krav, säger Krister Colde, Handels arbetsmiljöombudsman.

Handelsnytt har gått igenom alla olycks- och tillbudsrapporter rörande butiksrån som kommit in till Arbetsmiljöverket förra året. Butikskoncepten Coop Konsum och Ica Nära sticker ut. De har båda haft runt 20 rån senaste året. Statistiken säger inget om ifall butikerna haft slutna system, men Coop i Kärrtorp hade det och blev rånad ändå.
– Vi har stadigt gått ner från 62 rån 2005 i de cirka 400 butiker som då drevs centralt, till att ha 11 stycken 2014. Det är svårt att helt bli förskonad från rån. Det handlar om rånare som inte gjort sin research. Butiker har blivit utsatta trots att de haft trottoarpratare om att kassorna inte går att komma åt, säger Ola Jörgensen, koncernsäkerhetschef på Coop.

Om ett rån sker i en butik som inte redan har slutet kassasystem sätts det oftast in direkt. Annars installerar Coop det när de bygger om eller bygger nytt. Han tror inte att det finns någon större risk att rånen blir våldsammare om rånarna inte kan få några pengar.
– Medarbetarna är duktiga på att hantera situationen och med kroppsspråk och röstläge förklara att de inte kan komma åt pengarna.

Även Ica Nära-butikerna är utsatta.
– Mindre butiker har generellt oftare ett läge som passar rånare, till exempel områden med kriminalitet. De kanske inte heller har sluten kontanthantering eller har jobbat så hårt med det förebyggande, säger Annemari Klaric, Icas risk- och säkerhetschef.

Det är upp till Icas butiksägare att avgöra om de ska ha sluten kontanthantering, men Ica centralt rekommenderar det om butiken blivit rånad.
– Man måste också jobba med utbildning av personal, riskbedömningar och lokal samverkan.

Facket framhåller också vikten av minskat ensamarbete.
– Egentligen är det bara slutet kassasystem och fler anställda som kan förhindra rån, säger Jerker Knutsson, ombudsman på Handels i Göteborg.

Men även om kontanterna minskar finns risken för rån av värdefulla varor. En framtidsspaning är att det kommer bli vanligare med varuboxar. Redan nu kan man se att vissa matbutiker låser in oxfilén. Även mobilbetalning spås öka.
– Det finns lite innovationer för att komma åt skiten. Jag var precis på Netto i Danmark som hade stora skyltar på dörrarna om att man blir sprayad med en spårbar vätska om man rånar, säger Jerry Lindbäck på Handels i Malmö med lång erfarenhet av förebyggande arbete.
– Men det största hotet är de som säger ”det händer inte här”, de som negligerar risken.

FYRA TIPS, Så blir butiken säkrare

1. BRA LARM
Ha bra larmmöjligheter, tex knapp under kassan eller bärbara larm.

2. TITTHÅL OCH BELYSNING
Håll bakdörrar låsta, skaffa titthål och bra belysning. Ha en säker personalingång, ibland är kundentrén bäst.

3. UTBILDNING
Utbilda i säkerhetsfrågor, tex hur man ska agera före, under och efter ett rån.

4. SEDELBOX
Skaffa sedelbox och maxbelopp i kassan eller slutet kontantsystem. Skylta om det.

Ur 13-punktsprogrammet. Kontakta facket för mer information.

Flest anmälda rån på Ica och Coop

Handelsnytt har gått igenom 174 olyckor och tillbud som anmälts till Arbetsmiljöverket mellan 1 januari och 19 december 2014 rörande butiksrån inom Handels områden. Arbetsgivare ska anmäla när en allvarlig olycka eller tillbud inträffat till Arbetsmiljöverket, men det är inte alla som gör det. Till exempel har Ica egen statistik på 29 rån men bara 22 är anmälda. Här är de butikskedjor som toppar listan över antal rån:

Ica Nära 22

Coop Konsum 21

Pressbyrån 14

Shell/7-Eleven 12

Netto 10

Lidl 7

Övriga 88 (t ex guldaffärer, övriga matbutiker, närlivs, elektronikbutiker)