Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen har efter flera års arbete kommit fram till ett förslag som ska lämnas till regeringen i mars. TV4 och tidningen Fokus avslöjar efter läckor från utredningen att det kommande förslaget innebär att taket i a-kassan ska höjas och dessutom räknas upp automatiskt i takt med prisökningarna. Det ska också bli lättare att kvalificera sig för ersättning, och dessutom ska grundersättningen höjas för den som inte är medlem i en a-kassa.

Handels förra ordförande Lars-Anders Häggström är ledamot i utredningen tillsammans med politiker från olika partier. Han vill inte kommentera de uppgifter som läckt ut till media utan vill vänta tills utredningen har lämnats till regeringen. Men han säger till Handelsnytt att arbetet har varit konstruktivt.

Handels nuvarande ordförande, Susanna Gideonsson, är försiktig i sina kommentarer.
– Det där låter bra, men jag vill vänta tills jag sett förslaget i detalj och vet vad det innebär i verkligheten.
Hon är positiv till signalerna om att flera partier står bakom förslagen om att förbättra a-kassan.
– Det är suveränt om parterna är överens. Då kan vi få en arbetslöshetsförsäkring som håller och som är en riktig omställningsförsäkring, säger Susanna Gideonsson.

Det råder dock osäkerhet om hur stor enigheten egentligen är om utredningens förslag. Nyhetsbyrån TT och andra medier rappoterar i dag att Moderaterna i riksdagen inte helhjärtat står bakom det som utredningen väntas föreslå.