– Vi har haft butiker som brunnit ner eller rökskadats och kände att vi ville lyfta frågan för att se till att inga allvarliga olyckor sker. Hittills har frågan varit ganska bortglömd, men nu ska anställda få utbildning och veta vad de ska göra om det händer något, säger Krister Colde, Handels arbetsmiljöombudsman.

Typiska brandrisker i butik och lager är lättantändliga kartonger och plast som blir liggande efter att man packat upp varorna. Även brandfarliga varor som tändvätska och elektronik.

Alla anställda kan gå utbildningen via webben, den lanseras 16 februari, är gratis och tar 40 minuter. Man får lära sig hur brand uppstår, vad som händer under brandförloppet, vanliga risker, hur man använder släckningsutrustning och utrymmer. Det ingår även en repetitionsdel på 15 minuter.
– Utbildningen ska givetvis ske på arbetstid, alternativt att man får göra den hemma och får betalt för tiden, säger Krister Colde.

Fakta

Här hittar du utbildningen!

Bakom utbildningen står Handelns arbetsmiljökommitté (representanter från fack och arbetsgivarorganisationer), Brandskyddsföreningen och Prevent.

En grundregel är att en städad butik är en säkrare butik. Städa undan lättantändliga kartonger och håll nödutgångarna fria.