De fyller kylrummet i källaren i den lilla blomsterbutiken på Kungsholmen i Stockholm. Tusentals röda rosor som väntar på att bli sålda på Alla hjärtans dag, den 14 februari.
– Det tog hela gårdagen att snitta dem, säger Vanja Björk som jobbar i butiken.

Rosor är en färsk vara. De lever upp till sju dagar. Ibland fem. Det är därför de står kallt, runt 7 grader. Det ger bästa förutsättningarna för rosorna att hålla.

Och det gäller att stretcha tiden för att hinna med alla förberedelser. Rosorna ska snittas, bli buketter, kort ska skrivas och butiken pimpas. Det ska göras i dag, torsdag, när Handelsnytt är på besök. Två dagar före själva dagen.
– Skyltfönstret ska bli Alla hjärtans dag-romantiskt och inbjudande. Men de flesta rosorna tas fram på fredag, förklarar Vanja Björk.

Det är andra året hon jobbar i en butik på Alla hjärtans dag. Förra gången var på hemmaplan, Karlskrona. Då gjorde hon sin praktik. Men i somras tog hon examen, packade resväskan och åkte till Stockholm. I december fick hon jobbet på butiken på Kungsholmen i Stockholm. Ettt 1-års-vikariat på heltid.
– Drömmen att bli florist har jag haft sedan jag var liten. 

Flera av buketterna som görs i butiken är beställningar via hemsida. Men många kunder kommer också till butiken direkt. Får Vanja chansen petar hon in sina favoritblommor pion och ranunkel i buketterna.
– De är fylliga, stora blommor. Det gillar jag.

Alla hjärtans dag-kunderna som besöker butiken är ännu få. I dag, fredag, och på lördag räknas försäljningen komma i gång på allvar. Men några har förbeställt via nätet och Vanja Björk och hennes kollegor har fullt sjå att fixa buketterna och skriva korten.
– Vi ringer och säger vi har en blomsterleverans. Sen kör budkillarna ut buketterna.

Att Alla hjärtans dag bara är för älskade par var länge sedan. Vänner, kollegor, familj alla vill ge någon de tycker om en blomma.
– Det har blivit en dag att visa att man uppskattar någon. Alla köper inte heller rosor. Men färgerna som dominerar är rött och rosa.

Och jo, Vanja ska ge en blomma på lördag. Kanske gör hon ett undantag. Istället för pion och ranunkel – röda rosor – till pojkvännen.

Fakta

Vanja Björks tips

Så får du rosen att hålla:

1. Snitta en gång till när du kommer hem
2. Rosorna ska stå i varmt vatten
3.Ha gärna blomnäring i vattnet 

Fåglar och handel bakom Alla hjärtans dag

I England har Alla hjärtans dag eller Valentine´s Day som den heter på engelska varit en romantikens dag sedan medeltiden. De första kommersiella korten såldes under 1700-talet. Då på medeltiden ansågs 14 februari vara den dag då fåglarna bildade par.

Det var främst handelsbranschen som såg till att Alla hjärtans började firas i Sverige. Första kända Alla hjärtans dag-skyltningen gjordes 1956 och därefter har försäljningen av speciellt godis och blommor ökat.
Källa: Nordiska museet.

Fakta

Guldgruva för handeln

Vi köper rosor för 80 miljoner

Under Alla hjärtans dag ökar dagligvaruhandelns försäljning av främst chokladpraliner, geléhjärtan och blommor, avsevärt jämfört med genomsnittsveckan.  90 procent mer chokladpraliner säljs. Försäljningen av blommor ökar med 59 procent. Förra året handlade vi blommor för 80 miljoner kronor och nära var 25:e person köpte en ask geléhjärtan. 
Fakta: Svensk Handel.