Elisabeth Brandt Ygeman har en lång bakgrund inom LO, senast som facklig-politisk ombudsman och valledare. Men hon har aldrig jobbat inom Handels.
– Jag har erfarenhet från fackföreningsrörelsen, men inte just från Handels. Jag tror det kan vara en bra kombination. Det känns oerhört spännande att börja i ett förbund som växer, och som finns i en bransch som växer. Handels ligger steget före i verksamhetsutveckling och målstyrning, säger hon.

Hon gick med i Kommunal och blev fackligt aktiv 1988 när hon jobbade inom hemtjänsten i Solna kommun.
– Hon som frågade om jag ville gå med i facket, frågade samtidigt om jag ville gå en kurs, så jag och en kompis åkte i väg på en ungdomskurs. Jag såg dels vad facket kunde göra, dels att fackets styrka ligger i att vi är många. Efter det var jag fast.

När Handels nuvarande förbundssekreterare Harald Peterson lämnar jobbet för att bli chef för Unionens a-kassa 1 april tar Elisabeth Brandt Ygeman vid.

Fakta

En förbundssekreterare är en spindel i nätet för Handels.

Hen bevakar att stadgarna följs, ser till att Handels enheter och avdelningar jobbar åt samma håll och ansvarar för beslutsuppföljning av det som bestäms av kongress, förbundsråd och förbundsstyrelse.

Fakta

Elisabeth Brandt Ygeman

Ålder: 44 år.
Bor: Årsta i Stockholm, i en bostadsrätt på fyra rum och kök.
Familj: Man och två barn.
Fritid: Titta på sport och träna själv, går på pass. Umgås med familjen.
Vill äta middag med: Fredspristagaren Malala Yousafzai, Zlatan Ibrahimovic och Charlotte Kalla.