Den finska byggvaruhuskedjan Lakkapää har fyra butiker, i Skellefteå, Luleå, Kiruna och Gällivare. Skellefteå-butiken har bara funnits i tre år, men har aldrig nått tillräcklig lönsamhet. Konkurrensen från de större byggvaruhuskedjorna och näthandeln har varit tuff.
– Vi fick aldrig igång den ordentligt, rent ekonomiskt. Därför stänger vi den nu, säger försäljningschefen Pasi Mäkeläinen.

I april läggs butiken ner. Då förlorar 13 anställda sina jobb.
– De anställda är besvikna. Butiken hade precis gjorts om. De hade velat få chansen att starta om med det nya. Men jag är imponerad över hur de bestämt sig för att stänga butiken på bästa sätt, både för sin egen del men också för Lakkapää. Det ska de verkligen ha en eloge för, säger Bengt Markstedt, på Handels som förhandlat om uppsägningarna.

Även de tre kvarvarande butikerna känner av konkurrensen. Lakkapää har sett över verksamheten och beslutat att minska butikernas öppettider. I stället för att stänga klockan 19.00 på vardagar stänger man nu klockan 18.00. Dessutom är det helt stängt på söndagar.
– Försäljningen har i stort sett varit obefintlig den sista timmen och här uppe funkar inte söndagsöppet för byggvarubranschen, säger Pasi Mäkeläinen.

Till följd av kortare öppettider har 9 anställda varslats om uppsägning. Enligt Pasi Mäkeläinen har det aldrig varit tal om att skära på alla arbetstider istället för att säga upp.
– Vi behöver kompetent personal och i stort sett alla vill jobba heltid, säger han.

Fakta

Lakkapää har funnits i Sverige i 14 år
30-talet anställda

Lakkapää är en finsk byggvaruhuskedja som kom till Sverige och Luleå 2001. I Sverige jobbar runt 35 personer på Lakkapää.  I Finland finns fyra butiker med 40-talet anställda. Första butiken, en diversehandel, öppnade 1964.

Lakkapää säljer byggvaror men också köks-, förvarings-, trädgårds- och lantbruksprodukter samt verktyg. De riktar sig både till privatkunder och proffs- och lantbruksföretagare.