– Elisabeth Svantesson är Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson. Vi träffades över en fika för att tala om frågor som är viktiga för Handels och våra medlemmar.

Vad pratade ni om?

– Om utvecklingen i våra branscher, problemen med deltid och visstid och den stora förekomsten av arbetsmarkandspolitiska åtgärder i detaljhandeln. Samt vårt behov av kompetensutveckling och andra åtgärder för att höja yrkets status.

Är det ett led i Handels nya arbetssätt för politisk påverkan?

– Ja. Vi har bestämt att träffa och diskutera med företrädare för alla riksdagspartier som har en demokratisk värdegrund. Vi har också träffat Centern och Kristdemokraterna. Av de borgerliga är det bara Folkpartiet kvar.

Var Elisabeth Svantesson mer eller mindre lyhörd för Handels åsikter i dag jämfört med då hon var arbetsmarknadsminister?

– Jag träffade henne inte som minister, men i dag var hon positiv till att vi kom och förstående till vår syn även om vi ibland har skilda åsikter.

Diskuterade ni de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som Handels återigen sågar i en dagsfärsk rapport?

– Vi hann faktiskt inte ta upp det. Men en politiskt sakkunnig från Moderaterna ringde upp oss efteråt när de sett vår rapport. Ett omedelbart resultat av vårt arbete med att knyta kontakter!

På Instagram-fotot syns tomma fat och urdrucket kaffe. Festen verkar vara över?

– Jag hade druckit upp, och gett Susanna min muffins eftersom jag går på 5:2-diet. Men allvarligt talat finns det många problem på arbetsmarknaden som beror på politiska beslut, så som otrygga anställningar och försämrad arbetslöshetsförsäkring.