I går invigdes Ica Maxi Universitetet i Örebro med de ovanligt långa öppettiderna 6-23.45, alla dagar. I närheten ligger arbetsplatser där många jobbar skift och Ica tror att de kommer handla både tidigt och sent.
– Öppettiderna är ett av våra starkaste kort i konkurrensen. Vi följer alla lagar och förordningar och har inte tänkt ändra oss, säger Icahandlaren Patrik Persson.

Handels har motsatt sig öppettiderna i en förhandling och tycker att de åtminstone ska begränsas till 7-23. Dels för att personalen ska kunna ta sig hem med kollektivtrafiken, dels för att risken för hot och våld ökar de sena kvällstimmarna.
– Sen ska det vara en human situation för de anställda. Klockan blir mitt i natten innan de är hemma och har kommit till ro. Folk kan inte behöva handla halv tolv, säger Malin Bergvall, Handels ombudsman i Örebro.

Enligt Icahandlaren är säkerhetstänket självklart. Butiken har slutna kassasystem, mobilbetalning och kassor som bara tar kort. Personalen har gått igenom säkerhetsrutiner. Vid stängning ska de vara minst fem personer och städpersonal.

Även om Handels inte kan stoppa öppettiderna har man ändå begärt central förhandling i frågan.
– Vi ska markera var vi står. Det blir mer och mer öppet och vi måste stoppa det, säger Malin Bergvall.

Vad de drygt 80 anställda tycker vet inte Handels. Butiken är fortfarande i uppstarten och ingen fackklubb har bildats än. Men både fack och arbetsgivare tror att det är stor skillnad på att öppna en ny butik med de här öppettiderna än om man skulle ändra dem i en befintlig butik.

Fakta

• Egentligen vill Ica Maxi Universitetet ha öppet 6-24, men för att få arbeta mellan midnatt och klockan 05 måste man enligt lagen få dispens från facket eller Arbetsmiljöverket. Eftersom butiken stänger 23.45 hinns alla stängningsrutiner med innan 24.

• Öppettiderna är ovanligt långa, även för att vara en matbutik. Två butiker som har liknande tider är Hemköp Skanstull i Stockholm, 6-23.47, och Ica Nära Berghem Umeå, 7.46-23.46.

• Facket säger oftast nej till dispens för nattarbete, men har sagt ja till exempelvis Pressbyrån och 7-Eleven.

• Enligt Handels är rimliga öppettider 8-21 på vardagar och 9-21 helger.

Läs tidigare artiklar här:

"Facket river upp avtal om nattjobb"
"Umeå-butik tänjer på öppettiden"