Petra Toivonen är frisör och fackombud på Salong Attityd i Sundsvall. En dag i veckan sedan i oktober har hon haft träffar med stans frisörer. Petra har träffat dem en och en över en fika eller en lunch i närheten av jobbet.
– Mycket kaffe har det blivit. Men också prat om viktiga saker på jobbet som löner och arbetsmiljö, säger Petra Toivonen.

En av över 50 frisörer som Petra har träffat är Anna, som inte vill uppge efternamn eller arbetsplats.
– Arbetsgivaren kanske inte gillar att vi har kontakt med facket. Men det är jättebra att en frisörmedlem söker upp oss och pratar om fackliga frågor, säger hon.

Anna har varit medlem i Handels i flera år, men inte haft så mycket kontakt med facket. Hon uppskattar att Handels nu satsar specifikt på gruppen frisörer.
– Vårt jobb skiljer sig ju från att sitta i kassan på Ica.

Nästa vecka ska Anna och en rad kolleger delta på en ”alla medlemmars kurs” som är specialutformad för frisörer. Och de har redan haft ett möte där de pratat om att bilda en branschklubb för frisörer i Sundsvall.
– Det vore jättebra med en frisörklubb. Många frisörer har inte vågat ta plats. I en klubb där vi håller varann om ryggen kan vi tillsammans stå upp för våra rättigheter!

Nästa steg för Petra Toivonen blir att träffa frisörer i Örnsköldsvik 16 mil norr om Sundsvall.
– Arbetssättet i vårt projekt har varit jättelyckat. Jag hoppas det sprider sig till fler städer, säger hon.