Sms-anställningar är ett nytt begrepp. Korta vik, kanske bara timmar. De anställda sitter med telefonen i handen och väntar, alltid tillgängliga. Värst drabbade är anställda i butiker och på hotell och restauranger. Detta är verklighet för nästan var tredje anställd i detaljhandeln.

Nu har äntligen LO-förbunden tagit ett gemensamt mål att andelen visstidsanställda i förbunden ska begränsas till tio procent. Det är ungefär så mycket som nivån i industrin ligger på i dag. Kanske detta är orsaken till att det tagit tid innan visstidsfrågan blivit en prioriterad fråga för alla LO:s förbund. Fortfarande märks att arbetsgivarna i industrin inte riktigt fattar vad det handlar om. Teknikföretagens förhandlingschef tycker att LO:s visstidsmål är underligt. ”Det där är en fråga bara i den offentliga sektorn och handlar om dålig arbetsledning” kommenterade han i tidningen Arbetet.
Hoppas att kompisarna i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är mer pålästa. Det handlar ju om att förbunden ska ställa upp solidariskt för varandra i de frågor man enas om att driva. Då är det ju bra om arbetsgivarna också fattar vad det handlar om.

Men just när det gäller anställningsformer är facken inte ensamma om att ställa krav. Allmän visstid strider inte bara mot känslan för rim och reson hos dem som har de anställdas perspektiv. Det strider även mot EU:s regler. EU-kommissionen har flera gånger hotat att dra den förra regeringen till EU-domstolen. Orsaken är att de svenska reglerna kan missbrukas och människor hamna i en ändlös rad av tillfälliga anställningar. Alltså just så som det blivit i handeln.

För ett år sedan krävde oppositionsledaren Stefan Löfven att dåvarande regeringen snabbt skulle backa när det gäller allmän visstid. Nu är det han själv som sitter vid styret, även om det är si och så med den parlamentariska situationen och möjligheten att baxa lagändringar genom riksdagen.
Regeringen har i alla fall påbörjat en utredning om visstidsfrågan. Ett förslag väntas under året.
Hoppfullt alltså. Och nog vore det väl attans om inte EU, regering och riksdag kan se till att det blir en förändring hyfsat snabbt. Då borde målet om att andelen visstid bara ska vara tio procent vara uppfyllt långt före 2028, som LO satt som slutdatum.