Domen som kom i början av året gäller 186 polska elektriker som jobbat på ett kränkraftsverksbygge i Finland som fick mindre betalt än vad det finska kollektivavtalet säger, skriver tidningen Arbetet.  Elektrikerna vände sig till det finska facket för hjälp.  Då stämde det polska företaget i EU-domstolen. Företaget hävdade att polsk lag och lönevillkor gäller. Nej, sa EU. Utländska företag ska följa de avtal som gäller i landet de arbetar i.  

– Detta är ett genombrott. Domstolen har sett detta på ett annat sätt än i Laval-fallet. Vi kan driva att kollektivavtal ska gälla även de som jobbar på utländska företag, säger Per Bardh.

Utländska bemanningsföretag som verkar inom handelsområde är än så länge inte vanligt. Men det kan komma, menar Per Bardh.

LO:s avtalssekreterare är också väldigt positiv till domen.
– Nu har vi fått en klart och tydlig tolkning vad det gäller hårda kärnan och minimivillkor. Utländska företag ska följa de regler som gäller i landet, kollektivavtalen ska gälla i dessa delar, säger Torbjörn Johansson.

Bransch- och medlemsorganisationen Bemanningsföretagen har inte tagit del av domen och vill därför inte uttala sig.

Fakta

Lavalfallet

Byggnads satte lettiskt bolag i blockad

2004 försatte Byggnads det lettiska bolaget Laval i blockad eftersom företaget, enligt facket, vägrat träffa avtal. Företaget hävdade att ett avtal fanns och efter att ha förlorat i Arbetsdomstolen gick de vidare till EU-domstolen. EU-domstolen gav Laval rätt, Byggnads fick inte sätta Laval i blockad.