Linnéa Hessel har all anledning att se nöjd ut. Hon blev Årets elev på frisörgalan. Det stärker självförtroendet inför 3 000 gesälltimmar.

– Jag har tävlingsdansat bugg i åtta år och har nerverna. När jag hörde låten kunde jag tänka på buggen och få lite glada feelings därifrån.
Redan en kvart efter tävlingen var slut stod det klart att Linnéa blivit Årets elev. Hon reagerade med skrik, grin, kramar och chock. Nu känner folk igen henne när hon går på stan.
– Till och med mina kompisars mormor och farmor har stannat och grattat, säger hon.

Linnéa går sista året på frisörprogrammet och de var fyra elever som stod mot varandra på tävlingsgolvet. De hade med sig var sin hårmodell som de i förväg fått färga och klippa. Livemomentet var en och en halv timmas styling.
– Domarna rynkade så mycket på pannorna att jag verkligen inte trodde jag skulle vinna. Jag hade färgat modellens lugg turkos och lila och gjorde en uppsättning. Enkelt, men ändå spejsat. En annan elev satte horn i sin modells hår. Det går man inte direkt till skolan med.

Alla vinnare under dagen, allt från Årets frisör till nykomling och elev, firades med gala på kvällen dit hela branschen var inbjuden. Linnéa fick krama konferencieren Tilde De Paula, se artisten Danny Saucedo och ta en selfie med hovfrisören Peter Hägelstam.
– Jag tog det ganska lugnt för jag ville visa mig från min bästa sida den kvällen. Men jag firade lite dagen efter. Jag ringde mamma och frågade om jag fick shoppa slut mina pengar. Jag kände mig värd det.
Det blev nästan en hel vårgarderob och hon kom knappt på bussen hem för alla påsar.

Att få göra kunderna fina och glada, är det bästa med att vara frisör tycker Linnéa. Sämsta? Risken för utbrädhet.
– Man vill ha tid att klippa alla kunder, men måste lära sig att säga nej och vara ledig.
Att bli Årets elev är en rejäl knuff i karriären lagom till studenten i juni. Veckan efter börjar hon jobba på sin praktikplats salongen Noomi. Där ska hon vara lärling i de 3 000 timmar som krävs för att få göra gesällprovet och bli examinerad frisör.
– Jag är en sån person som har svårt att lita på att det jag gör är bra. Men nu får jag faktiskt verkligen tänka att jag är årets bästa frisörelev.

Fakta Linnéa Hessel

Gör: Går sista året på frisörprogrammet, Polhemsskolan Gävle.

Familj: Mamma, pappa, mor- och farföräldrar.

Fritid: Klipper och färgar hår på dockhuvuden och på mamman som har långt hår. Dansar och tränar för att orka jobba som frisör. Umgås med familjen.

Ålder: 19 år i maj.

Aktuell: Blev Årets Elev på Årets Frisör-gala 7 mars. Arrangerades av Frisörföretagarna.