Alldeles före stängning en måndagkväll i början av mars kom en ensam gärningsman in på Lidl i Gävle Norra Kungsvägen. Han gick fram till den anställda i kassan, och bad henne ringa på sin kollega som satt och räknade pengarna. Kollegan som var i personalrummet öppnade dörren, men smällde igen den lika snabbt när hon såg vapnet. Rånaren avlossade ett skott och försvann utan byte. Ingen skadades fysiskt.

Handels har som rutin att besöka rånutsatta butiker, och så har man gjort även på Lidlbutiken.
– Det var ett våldsamt rånförsök kan man lugnt säga. Men butikens säkerhet är bra. Det finns kamera och de anställda har blivit erbjudna psykologsamtal efteråt. Det enda som skulle kunna göras bättre är att sätta in slutna kassasystem, säger ombudsman Poul-Erik Jensen.

Rånförsöket är anmält till Arbetsmiljöverket, som nu kräver att Lidl ska utreda händelsen och komma med åtgärdsförslag senast 2 april.