– Är det sant! Jaaa. Det känns helt fantastiskt. Och tryggt. Framför allt tryggt, säger en anställd som vill vara anonym.

Även Handels är positiva till att Rituals backar och tecknar kollektivavtal.
– Våra medlemmar är nu garanterade löneökningar och försäkringar i enlighet med kollektivavtalet, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels.

Det var den 27 mars som Handels varslade om att strejk skulle bryta ut den 10 april på Rituals tre butiker i Uppsala, Malmö och Lund – om inte företaget skrev under kollektivavtal före det. Det har nu Rituals gjort.
– Enda orsaken att vi skriver på är att vi inte vill ha strejk. Det är ett gammaldags system. Vi får helt enkelt ge oss, säger Rituals vd Eduard van Santen.

Han poängterar också att de i dag har både försäkringar och löner som följer detaljhandelsavtalet. Anledningen till att de inte tecknat kollektivavtal tidigare är att de inte vill att en tredje part lägger sig i.
– Vi gillar rak kommunikation med vår personal, inte att tredje part lägger sig i sådant vi själva kan lösa. Och så har vi dåliga erfarenhet av hur facket beter sig.

Handels avtalssekreterare Per Bardh säger att de är överens med Rituals om ett kollektivavtal och att de ser fram emot ett bra sammarbete.

Senast den 1 september i år kommer detaljhandelsavtalet att gälla. Löne- och ersättningsfrågan är i stort sett löst och ska börja gälla direkt.

Fakta

80-talet anställda

Rituals Cosmetics moderbolag är baserat i Nederländerna. Kedjan etablerades i Sverige 2010. I Sverige finns företaget på drygt 20 platser, både egna butiker och så kallade shop-in-shop. Här jobbar runt 80 personer, inklusive tjänstemän.