– Vi har räkningar att betala. Barn att ta hand om, men vi vet inte hur många timmar vi jobbar en vecka från en annan. Vi kan inte leva så här längre. Allt vi begär är att bli behandlade som andra anställda, få fasta timmar och bli företrädda av vårt fackförbund, säger den anställda Cathy McLoughlin i ett pressmeddelande från Mandate, Handels motsvarighet på Irland.

Cathy McLoughlin och de andra anställda på den irländska mat- och klädkedjan Dunnes Store har fått nog av otrygga anställningar i form av noll-kontrakt, osäkra scheman, tillfälliga anställningar, förbud mot att jobba åt ett annat företag och låga löner. David Gibney som är pressansvarig på Mandate berättar också för Handelsnytt att de anställda känner sig hotade av arbetsgivaren.
– Många anställda har tillfälliga kontrakt som kanske inte blir förlängda om de klagar för mycket. De är rädda, säger han.

Facket har krävt förhandling, men Dunnes Store vägrar.
– Företaget vill varken prata med oss direkt eller via den irländska regeringens organ för arbetsmarknadskonflikter eller arbetsdomstolen, säger David Gibney.

Facket har därför varslat om strejk. Strejken rör 6 000 anställda i 109 butiker och inleds i dag skärtorsdagen, 2 april, om inte Dunnes Stores kommer till förhandlingsbordet. Det är enligt facket den största strejken inom privata sektorn som Irland haft.
– Allt företaget behöver göra för att förhindra en strejk är att träffa facket och förhandla. Vi vädjar verkligen till dem att göra detta, säger den anställde Bernie Wesley i ett pressmeddelande från Mandate.

För att förhindra strejk har det irländska facket påbörjat en kampanj ”trygga jobb”. Genom namninsamlingar försöker de få företaget att börja förhandla. Handels uppmanar alla att skriva på och sprida kampanjen på sociala medier. En som skrivit på är Handels ordförande Susanna Gideonsson.
– Vi gör det av internationell solidaritet. Det är helt vansinnigt att de anställda via sitt fack inte ens ska få sitta ner och prata med företaget. De måste de få. Att förhandla fram vettiga kollektivavtal är grunden för vad vi i fackföreningar gör, säger hon.

 

Fakta

”Blir inte behandlade på ett värdigt sätt”

85 procent av de anställda känner sig kontrollerade

Facket har gjort en undersökning bland sina medlemmar på Dunnes Store. I den framkommer att:

85 procent anser att otrygga anställningarna används som ett kontrollmedel.

88 procent anser att timmarna inte fördelas rättvis bland de anställda.

89 procent säger att det är vanligt förekommande att nyanställda som har lägre lön får extra timmarna före de som varit anställda längre och har högre lön.

88 procent känner att deras arbetsgivare inte behandlar dem på ett värdigt sätt.

Fakta

15 000 anställda

Funnits i över 70 år

Dunnes Stores är en irländska kedja som funnits i över 70 år. De har totalt 155 butiker och nära 15 000 anställda. Majoriteten av butikerna ligger på Irland. Nordirland har 23 butiker, Scotland 5 butiker, England 6 butiker och Spanien 5 butiker. Dunnes Stores har också e-handel världen över. På Irland har Dunnes Store runt 9 000 anställda, varav runt 6 000 är medlemmar i facket.

Mandates krav:

Trygga jobb
Garanterade timmar och lön
Schysta löner
Rätt att bli representerade av facket