– Vi sitter i centrala förhandlingar och står långt ifrån varandra, säger Hans-Olof Håkansson, ombudsman på Handels.

Just nu är det dock paus i förhandlingarna. Handels har velat samla in mer material. Men enligt Hans-Olof Håkansson kan förhandlingarna återupptas mycket snart.

Konflikten gäller runt 80 Coop-anställda på Forum-butikerna i Jönköping och Marieberg, Örebro och kan delas upp i två delar. Den ena handlar om hyvlingen i arbetstidsmåtten. Handels menar att om arbetsbrist finns ska anställda enligt las sägas upp. Övriga ska få behålla sina tider. Coop menar att de behöver en mer flexibel arbetskraft för att nå lönsamhet.

Den andra delen handlar om hur man ser på neddragningen. Handels menar att det är en uppsägning och då ska uppsägningstid enligt las gälla. För en del anställda skulle detta innebära sex månader. Coop menar att det är en omreglering av tjänst och kan därför göras direkt.
– Lagen ska följas. De anställda får åtminstone några månader på sig att anpassa sitt liv efter helt nya förhållanden. Man kanske måste sälja huset. Det är stor skillnad att ha en heltidslön och en deltidslön, har Malin Bergvall, ombudsman i Örebro, tidigare sagt till Handelsnytt.

Skulle parterna inte komma överens är fackets sista utväg stämning i Arbetsdomstolen. Då antingen för båda frågorna eller en av dem.
– Vi är inte där än. Men det ser inte ljust ut vad gäller förhandlingarna, säger Hans-Olof Håkansson.

Bakgrund

Sker runt om i landet

Det är inte bara i Jönköping som Coop vill göra heltider till deltider. Förhandlingar har skett med Handels på flera håll i landet och har pågått sedan i våras. På vissa håll, som i Borlänge, Kalmar och Halmstad, backade Coop och parterna kunde hitta en lösning. På andra håll som i Jönköping, Uppsala och Örebro har fack och livsmedelskedja inte kunnat enas. I Örebro ska de nya arbetstiderna börja gälla den 1 februari. I Jönköping började de gälla 1 mars.